Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browary SABMiller mocno ograniczyły zużycie wody przy produkcji piwa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-09-2013, 13:13
Kompania Piwowarska zużywa tylko 3 hl wody do produkcji 1 hl piwa
Beztlenowa podczyszczalnia ścieków w Tychach fot. KP

Koncern browarniczy SABMiller dzięki wysiłkom 84 browarów z Grupy na całym świecie, w lipcu 2013 roku po raz pierwszy zrealizował swój cel redukcji zużycia wody do poziomu 3,5 hl/hl piwa. Kompania Piwowarska istotnie przyczyniła się do tego rezultatu.

Gdy w nowoczesnych browarach przeciętnie do wyprodukowania 1 hl piwa wykorzystuje się 4-6 hl wody, polskie zakłady od lat oscylują w okolicach 3 hl.

Stabilne wyniki Kompanii Piwowarskiej w dużym stopniu przyczyniły się do osiągnięcia tak dobrego rezultatu dla całej Grupy SABMiller.

W 2008 r. Grupa SABMiller zobowiązała się do ograniczenia zużycia wody o 25 proc. na hektolitr piwa do 2015 r. Dzięki staraniom wszystkich browarów zrzeszonych w Grupie ten cel udało się osiągnąć już w lipcu tego roku, czyli 22 miesiące wcześniej niż zakładano.

Gdy SABMiller rozpoczął projekt dotyczący redukcji zużycia wody, wynosiło ono 4,6 hl wody na hektolitr piwa.

- Taki rezultat był możliwy dzięki ogromnej pracy wielu browarów i regionalnych zespołów technicznych. Najbardziej obiecujący jest fakt, że SABMiller wciąż poprawia wynik, obecnie o 7% rocznie, co oznacza przebicie poprzedniego rekordu - 4,3% rocznie. Przed koncernem stoi w tej chwili wyzwanie, by ten poziom utrzymać, co będzie szczególnie trudne w obliczu zbliżającej się zimy na półkuli północnej. Browary postawiły sobie za cel utrzymanie tak niskiego poziomu zużycia wody przez cały roku, a nawet zejście poniżej tego wyniku - podała spółka.

SABMiller rozpoczął ten projekt nie tylko ze względu na fakt, że wiele browarów Grupy usytuowanych jest w obszarach, gdzie pozyskiwanie wody stanowi problem, ale także dlatego, że zużycie wody jest probierzem efektywności browaru. A ponieważ normą jest, że browary zużywają ogromne ilości wody w procesie produkcji i rozlewu, ten sukces oznacza również spore oszczędności.

Browary należące do Grupy SABMiller codziennie produkują ponad pół miliona hektolitrów złocistego napoju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH