Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KP: Inwestujemy, by zmniejszać zużycie energii o 2-3 proc. rdr

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-01-2014, 10:34
KP: Inwestujemy, by zmniejszać zużycie energii o 2-3 proc. rdr
Browar Tychy; fot. Kompania Piwowarska

- W ostatnich latach wdrożone w Kompanii Piwowarskiej zadania inwestycyjne i innowacje pozwalają nam na coroczne zmniejszenie zużycia energii o 2-3 proc. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Piotr Dornowski, szef techniki Browaru Poznań.

Jak przyznaje Piotr Dornowski, w ostatnim czasie przeprowadzono modernizację zarówno kotłowni w Browarze Poznań, jak i instalacji sprężonego powietrza w Browarze Tychy. - Poza tymi dwoma inwestycjami prowadzimy również szereg działań, które wpływają na zmniejszenie zużycia energii. Jednym z nich jest optymalizacja procesu produkcji piwa, na którą składa się zwiększenie ilości odzyskiwanego ciepła (np. z procesu warzenia) oraz redukcji zużycia energii potrzebnej do przygotowania surowców (np. wody). Kolejnymi z prowadzonych przez nas działań wpływających na zmniejszenie zużycia energii są: modernizacja oświetlenia zewnętrznego i wewnętrznego oraz stała dbałość o stan izolacji termicznej instalacji - mówi przedstawiciel Kompanii Piwowarskiej.

Dodaje, że w ostatnich latach spółka zakupuje energię elektryczną w systemie TPA (Third Party Access), co spowodowało kilkukrotną zmianę dostawcy w tym czasie. - Coroczne przeprowadzanie konkursu ofert pozwala nie tylko na wybranie najtańszego dostawcy, ale również na wybranie dostawcy, który elastycznie reaguje na nasze potrzeby tzn. ustalanie cen w oparciu o sytuację na TGE (Towarowa Giełda Energii) w wybranym przez nas czasie - mówi Dornowski.

Jego zdaniem, jednym z innych sposobów na zmniejszenie rachunków za prąd może być racjonalna gospodarka energią bierną, to znaczy dbałość o system kompensacji mocy biernej w celu utrzymania współczynnika mocy w zakresie określonym przez dostawcę. - Kolejnym sposobem może być również optymalne określenie mocy zamówionej dla potrzeb zakładu przy określonej produkcji - dodaje Piotr Dornowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tomasz 16-01-2014, 22:15:
Modernizacje kosztem płatności za szklanki w Gastronomii ? Dzięki ale wypisuje się z tego biznesu i kończę z wami współprace.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH