Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kompania Piwowarska: 100 mln zł na inwestycje w browarze w Poznaniu

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-07-2014, 11:04
KP SA wydała 100 mln zł na inwestycje w poznańskim browarze
fot. materiały prasowe / Kompania Piwowarska (kp.pl)

W ostatnim czasie Kompania Piwowarska wydała 100 mln zł na inwestycje w browarze w Poznaniu. W ramach tego przedsięwzięcia - na powierzchni 5 tys. mkw. - powstała nowa linia rozlewu, która obsługuje butelki zwrotne o pojemności 500 ml. - Nowa linia działa już pełną parą, a jej docelowa wydajność to 60 000 butelek na godzinę - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Wojciech Mrugalski, kierownik ds. komunikacji, Kompania Piwowarska.

Jak dodaje Mrugalski, linia jest częścią większej inwestycji na terenie Browaru Poznań - oprócz linii powstała tam również nowa fermentownia. - Inwestycja o wartości około 100 mln zł miała na celu zwiększenie elastyczności browaru i sprawniejsze zarządzanie tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa a opuszczeniem przez nie terenu browaru - dodaje.

W ramach inwestycji za 100 mln zł, Koszt samej linii rozlewu to ok. 40 mln zł.

- Na nowej linii rozlewniczej w Poznaniu zbudowaliśmy clean room - pierwsze tego typu rozwiązanie w SABMiller w Europie. Jest to wyodrębnione pomieszczenie, w którym zapewniamy sterylną czystość powietrza i niższą temperaturę. Można je porównać do warunków panujących w sali operacyjnej. W clean roomie zostały zamknięte maszyny do rozlewania i zamykania butelek. Utrzymywana jest w nim stała temperatura, wilgotność i nadciśnienie, które nie pozwala, by do środka dostało się powietrze z zewnątrz. Oprócz monobloku w clean roomie znajduje się szczelnie zabudowane wyście z myjki butelek oraz transportery i kontroler pustych butelek. Pracuje tam również inspektor, który kontroluje poziom nalewu i pracę wszystkich zaworów nalewakowych monobloku - tłumaczy Wojciech Mrugalski.

Jak dodaje, na uwagę zasługuje również aspekt ekologiczny i wydajnościowy nowej linii. - Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych sprzętów i rozwiązań, a co za tym idzie dzięki zoptymalizowaniu rozlewu na nowej linii, możemy się cieszyć bardzo niskim zużyciem mediów (głównie wody i energii). Zwróciliśmy uwagę między innymi na rozwiązania, które pozwoliły nam uzyskać bardzo dobrą kontrolę zużycia pary, a przez to również bardzo niskie straty ciepła. Pomogła tu na pewno automatyzacja linii na najwyższym poziomie. Dzięki takiemu podejściu możemy się cieszyć wysoką wydajnością linii - podsumowuje kierownik ds. komunikacji w KP SA.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Olsen 23-07-2014, 13:36:
Szkoda browaru Dojlidy ktory zostanie zamkniety. Takie czasy! Ekonomia, raczej kapital, rzadzi. Ludzie sa tylko elementem do osiagniecia celu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH