REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KP SA zakończyła inwestycję w nową fermentownię i linię rozlewu w Poznaniu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-08-2014, 12:15

Jesienią ubiegłego roku Kompania Piwowarska rozpoczęła budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w poznańskim browarze. Po dziesięciu miesiącach inwestycja o wartości ponad 100 mln złotych jest już zakończona, a linia rozlewu - jedna z najbardziej nowoczesnych i ekologicznych we wszystkich browarach SABMiller - pracuje na pełnych obrotach.

REKLAMA

Inwestycja w nową fermentownię oraz linię rozlewu miała na celu zwiększenie elastyczności browaru w Poznaniu i sprawniejsze zarządzanie tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa i jego wyjazdem z terenu zakładu. Nowy układ jest korzystny szczególnie w przypadku przygotowania mniejszych partii piw, w tym testowych partii produktów innowacyjnych.

Budowa nowej linii rozlewu trwała 7 miesięcy. Powstała ona na powierzchni ok. 5 000 mkw. i obsługuje butelki zwrotne o pojemności 500 ml. Rozruch nastąpił już w marcu, a od niedawna linia pracuje pełną parą. Jej docelowa wydajność to 60 000 butelek na godzinę. Inwestycja nie tylko oznacza bardziej efektywne działanie całego browaru, ale także zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa i ekologii na etapie rozlewu piwa - temu służą urządzenia i rozwiązania, w które została wyposażona.

Na nowej linii rozlewniczej w Poznaniu KP zbudowała clean room - pierwsze tego typu rozwiązanie w SABMiller w Europie. Jest to wyodrębnione pomieszczenie, w którym zapewniono sterylną czystość powietrza i niższą temperaturę. Można je porównać do warunków panujących na sali operacyjnej. W clean roomie zostały zamknięte maszyny do rozlewania i zamykania butelek (czyli tzw. monoblok). Utrzymywana jest w nim stała temperatura, wilgotność i ciśnienie, które nie pozwala, by do środka dostało się powietrze z zewnątrz. Oprócz monobloku w clean roomie znajduje się szczelnie zabudowane wyście z myjki butelek oraz transportery i kontrolery pustych i pełnych butelek.

Na uwagę zasługuje również aspekt ekologiczny i wydajnościowy nowej linii. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych sprzętów i rozwiązań, a co za tym idzie - zoptymalizowaniu rozlewu na nowej linii - KP może się poszczycić bardzo niskim zużyciem mediów, takich jak woda i energia. Firma między innymi zastosowała rozwiązania, które pozwoliły uzyskać bardzo dobrą kontrolę zużycia pary, a przez to również bardzo niskie straty ciepła.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 863) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH