REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Doradca podatkowy: Krajowa branża win owocowych w gorszej sytuacji niż zagraniczni producenci

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 26-10-2015, 13:36

Doradca podatkowy Wojciech Krok z firmy Parulski & Wspólnicy nie zgadza się ze stanowiskiem Ministerstwa Finansów w kwestii akcyzy dla producentów win owocowych. Doradca ocenia, że krajowi producenci win owocowych są w gorszej sytuacji niż producenci zagraniczni.

REKLAMA

Pełna opinia Wojciecha Kroka z firmy Parulski i Wspólnicy doradcy podatkowi,  dostępna w załączniku MULTIMEDIA. 

Kilka dni temu Ministerstwo Finansów poinformowało - w związku z informacjami przekazywanymi przez Polską Radę Winiarstwa w sprawie "niesprawiedliwych wytycznych" odnośnie do klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych – że prezentowane poglądy PRW są nieprawdziwe i niewłaściwe.

Resort podał wtedy w komunikacie, producentom produkującym wina owocowe, np. z jabłek, gruszek lub cydr z polskich jabłek, nie grozi "niebezpieczeństwo". Ich produkty, które nie są mieszaniną np. z innymi mocnymi napojami alkoholowymi niepochodzącymi z fermentacji, innymi smakami i dodatkami zmieniającymi charakter produktu, zawsze były i są klasyfikowane tak samo.

Ministerstwo Finansów wspierając krajową produkcję cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. obniżyło stawkę podatku akcyzowego dla tej grupy napojów. Ministerstwo Finansów nie podejmuje żadnych działań zmierzających do odwrócenia tej sytuacji.

W przypadku pewnych napojów alkoholowych otrzymanych w wyniku fermentacji m.in. soku jabłkowego, do którego następnie dodano alkohol etylowy, substancje smakowe, aromatyczne itp. o zawartości alkoholu ok. 21 proc., ze względu na duży udział dodanego alkoholu etylowego, przez co następuje zmiana ich charakteru, klasyfikacja takich napojów nawiązuje do napojów spirytusowych, a nie winiarskich.

Inne napoje alkoholowe, w szczególności napoje będące mieszaniną napoju fermentowanego z alkoholem etylowym podlegają innej klasyfikacji, zgodnie z ogólnymi zasadami klasyfikacji napojów alkoholowych. Aby napój alkoholowy z zawartością dodanego alkoholu etylowego mógł być uznany za napój fermentowany, produkt bazowy do jego wytworzenia musi być fermentowanym napojem alkoholowym o tych samych cechach (smaku), w przeciwnym przypadku mamy do czynienia z napojem spirytusowym.

Podkreślić należy, że zasady klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych nie uległy zmianie. Jednocześnie resort przypomina, że przy klasyfikacji taryfowej nie stosuje się przepisów prawa branżowego, w tym przepisów ustawy winiarskiej, co znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów krajowych.

Klasyfikacja taryfowa określana jest wyłącznie w odniesieniu do indywidualnie rozpatrywanego towaru oraz na podstawie danych określonego produktu, uwzględniających, między innymi skład surowcowy, zwłaszcza po prześledzeniu całego procesu technologicznego, tj. każdego etapu produkcji.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • lola 27-10-2015, 19:26:
Jak odejdzie z MF pan Kapica to może coś się zmieni w tym temacie...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 880) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH