Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Doradca podatkowy: Krajowa branża win owocowych w gorszej sytuacji niż zagraniczni producenci

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 26-10-2015, 13:36

Doradca podatkowy Wojciech Krok z firmy Parulski & Wspólnicy nie zgadza się ze stanowiskiem Ministerstwa Finansów w kwestii akcyzy dla producentów win owocowych. Doradca ocenia, że krajowi producenci win owocowych są w gorszej sytuacji niż producenci zagraniczni.

Pełna opinia Wojciecha Kroka z firmy Parulski i Wspólnicy doradcy podatkowi,  dostępna w załączniku MULTIMEDIA. 

Kilka dni temu Ministerstwo Finansów poinformowało - w związku z informacjami przekazywanymi przez Polską Radę Winiarstwa w sprawie "niesprawiedliwych wytycznych" odnośnie do klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych – że prezentowane poglądy PRW są nieprawdziwe i niewłaściwe.

Resort podał wtedy w komunikacie, producentom produkującym wina owocowe, np. z jabłek, gruszek lub cydr z polskich jabłek, nie grozi "niebezpieczeństwo". Ich produkty, które nie są mieszaniną np. z innymi mocnymi napojami alkoholowymi niepochodzącymi z fermentacji, innymi smakami i dodatkami zmieniającymi charakter produktu, zawsze były i są klasyfikowane tak samo.

Ministerstwo Finansów wspierając krajową produkcję cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. obniżyło stawkę podatku akcyzowego dla tej grupy napojów. Ministerstwo Finansów nie podejmuje żadnych działań zmierzających do odwrócenia tej sytuacji.

W przypadku pewnych napojów alkoholowych otrzymanych w wyniku fermentacji m.in. soku jabłkowego, do którego następnie dodano alkohol etylowy, substancje smakowe, aromatyczne itp. o zawartości alkoholu ok. 21 proc., ze względu na duży udział dodanego alkoholu etylowego, przez co następuje zmiana ich charakteru, klasyfikacja takich napojów nawiązuje do napojów spirytusowych, a nie winiarskich.

Inne napoje alkoholowe, w szczególności napoje będące mieszaniną napoju fermentowanego z alkoholem etylowym podlegają innej klasyfikacji, zgodnie z ogólnymi zasadami klasyfikacji napojów alkoholowych. Aby napój alkoholowy z zawartością dodanego alkoholu etylowego mógł być uznany za napój fermentowany, produkt bazowy do jego wytworzenia musi być fermentowanym napojem alkoholowym o tych samych cechach (smaku), w przeciwnym przypadku mamy do czynienia z napojem spirytusowym.

Podkreślić należy, że zasady klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych nie uległy zmianie. Jednocześnie resort przypomina, że przy klasyfikacji taryfowej nie stosuje się przepisów prawa branżowego, w tym przepisów ustawy winiarskiej, co znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów krajowych.

Klasyfikacja taryfowa określana jest wyłącznie w odniesieniu do indywidualnie rozpatrywanego towaru oraz na podstawie danych określonego produktu, uwzględniających, między innymi skład surowcowy, zwłaszcza po prześledzeniu całego procesu technologicznego, tj. każdego etapu produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • lola 27-10-2015, 19:26:
Jak odejdzie z MF pan Kapica to może coś się zmieni w tym temacie...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH