REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Krzysztof Panek, Browar w Grodzisku Wielkopolskim – pełny wywiad

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-11-2015, 15:40
Krzysztof Panek, Browar w Grodzisku Wielkopolskim – pełny wywiad
Krzysztof Panek, członek zarządu Browaru w Grodzisku Wielkopolskim i prezes Browaru Fortuna

O perspektywach i planach reaktywowanego po ponad 20 latach Browaru w Grodzisku Wielkopolskim mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Panek, członek zarządu Browaru w Grodzisku Wielkopolskim.

REKLAMA

Ile piwa wyprodukował Browar od momentu wznowienia działalności?

Produkcja piwa ruszyła pełną parą kilka miesięcy temu. Maksymalna wydajność  grodziskiej warzelni to 20.000 hektolitrów. Klienci chętnie sięgają po nasze piwa, wracają do dawnej tradycji, co niewątpliwie przekłada się na dobrą sprzedaż piw z naszego Browaru, która jest  realizowana zgodnie z naszymi założeniami.

Jakie są plany co do poszerzania portfolio?

Sztandarowym trunkiem  grodziskiego browaru jest  Piwo z Grodziska. Oprócz lekkiego, pszenicznego, dymionego Piwa z Grodziska są w sprzedaży: mocne, pszeniczne dymione – Bernardyńskie oraz dwa rodzaje piw smakowych: Piwo Naturalne o smaku kwiatu  czarnego bzu oraz Piwo Naturalne o smaku czerwonej porzeczki.

Specjalnie na Piwobranie Grodziskie została uwarzona limitowana edycja Piwa z Grodziska chmielona na zimno szlachetnymi odmianami Fantasia i Styrian Golding. Jeszcze w tym roku planujemy produkcję kolejnego piwa, również w edycji limitowanej.

Ile litrów tej pierwszej limitowanej edycji Piwa z Grodziska zostało wypuszczone na rynek i gdzie można je kupić?

Produkcja  limitowanej edycji  Piwa z Grodziska  wyniosła  niewiele  ponad 100 hektolitrów, z czego 30 proc. to piwo w kegach. Piwo było dystrybuowane głównie  podczas Piwobrania w Grodzisku Wielkopolskim, reszta trafiła do tradycyjnych  sklepów i pubów.

Jak wygląda sieć dystrybucji piw z Browaru i czy będzie rozszerzana?

Piwa z Browaru w Grodzisku Wielkopolskim można kupić w kilku sieciach handlowych oraz w sklepach specjalistycznych w całej  Polsce. 

Zbudowaliśmy dobrą sieć dystrybucji w kanale sklepów z produktami tradycyjnymi oraz w branży  HoReCa w Poznaniu i zachodniej Wielkopolsce.

Czy firma rozważa sprzedaż piwa np. poprzez własne puby lub restauracje?

Nie planujemy inwestycji we własne puby oraz restauracje.

Ile browar planuje uwarzyć piwa w tym roku i jak to się będzie kształtowało w latach kolejnych? Jak bardzo browar chce zwiększać sprzedaż wolumenową piwa w kolejnych latach?

Maksymalna wydajność Browaru w tej chwili to 20 000 hektolitrów. Jesteśmy na rynku od kilku miesięcy (…) dlatego trudno jest szacować wolumen do końca roku, jak również na kolejne lata. Piwo warzone w Grodzisku zostało dobrze przyjęte przez konsumentów, jesteśmy zadowoleni z poziomu dotychczasowej sprzedaży.

Czy w przyszłym roku nadal będą potrzebne jakieś inwestycje w browar, jeśli tak to w co i jakiego rzędu będą to kwoty?

Budynek, w którym jest warzone Piwo z Grodziska został gruntownie zmodernizowany.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH