Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lech Browary Wielkopolski oceniają nową inwestycję

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-09-2016, 10:29
Lech Browary Wielkopolski oceniają nową inwestycję
Klaudyna Polanowska-Skrzypek /fot. KP

Jesienią 2013 r. Kompania Piwowarska rozpoczęła budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w Lech Browary Wielkopolski. Inwestycja o wartości ponad 100 mln złotych została ukończona po 10 miesiącach.

- Nowa fermentownia i linia rozlewu pozwoliły zwiększyć elastyczność browaru w Poznaniu i sprawniej zarządzać tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa i opuszczeniem przez niego terenu browaru. Korzyści z zastosowania nowych urządzeń są widoczne szczególnie w przypadku przygotowania mniejszych partii piw, w tym testowych partii produktów innowacyjnych – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Klaudyna Polanowska-Skrzypek, kierownika ds. komunikacji Kompanii Piwowarskiej.

Nowa linia rozlewu zajmuje powierzchnię ok. 5 000 m² i obsługuje butelki zwrotne o pojemności 500 ml. Rozruch nastąpił już w marcu 2014 r., zaś od sierpnia pracowała na pełnych obrotach. Jej docelowa wydajność to 60 000 butelek na godzinę. Inwestycja nie tylko oznacza bardziej efektywne działanie całego browaru, ale także zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa i ekologii na etapie rozlewu piwa.

Podkreśla, że przy planowaniu i realizacji inwestycji niezmiernie ważne było, by nowa linia rozlewu pracowała z zachowaniem najwyższych standardów higieny. Właśnie dlatego zastosowany został clean room – pierwsze tego typu rozwiązanie w grupie SABMiller w Europie. Jest to wyodrębnione pomieszczenie, w którym zapewniono sterylną czystość powietrza i niższą temperaturę. Można je porównać do warunków panujących na sali operacyjnej. W clean roomie zostały zamknięte maszyny do rozlewania i zamykania butelek (czyli tzw. monoblok). Utrzymywana jest w nim stała temperatura, wilgotność i ciśnienie, które nie pozwala, by do środka dostało się powietrze z zewnątrz. Oprócz monobloku w clean roomie znajduje się szczelnie zabudowane wyście z myjki butelek oraz transportery i kontrolery pustych i pełnych butelek – mówi Klaudyna Polanowska-Skrzypek.

 Na uwagę zasługuje również aspekt ekologiczny i wydajnościowy nowej linii. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych urządzeń i rozwiązań, a co za tym idzie – zoptymalizowaniu rozlewu na nowej linii – Lech Browary Wielkopolski mogą poszczycić się bardzo niskim zużyciem mediów, takich jak woda i energia. - Umożliwiła to m.in. bardzo skuteczna kontrola zużycia pary, a przez to również bardzo niewielkie straty ciepła. Dużą rolę odegrała w tym także automatyzacja linii na najwyższym poziomie. Te wszystkie czynniki składają się na wysoką wydajność nowej inwestycji – dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH