Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru chce znaleźć mistrza cydru

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-09-2017, 11:28
Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru chce znaleźć mistrza cydru
fot. Shutterstock

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ogłosiło ogólnopolski konkurs na domowy cydr. Do udziału zaprasza cydrowników amatorów i producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. Mistrz Cydru 2017 zostanie wyłoniony 16 września podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Zgłoszone cydry jurorzy ocenią podczas degustacji w ciemno.

- Chcemy promować polski cydr i pokazywać potencjał polskich jabłek. Wierzymy, że przyszłość całej kategorii zależy właśnie od jej różnorodności. To sadownicy, pasjonaci i producenci cydrów rzemieślniczych, stale udoskonalając swoje receptury i odważnie eksperymentując w mikroskali, będą odkrywać nowe kierunki rozwoju, nowe smaki i gatunki - mówi Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

- Mamy nadzieję, że za kilka lat konkurs Mistrz Cydru będzie tak popularny jak konkursy piw domowych. To przecież doskonała okazja do wymiany doświadczeń na temat produkcji cydru i poszukiwań głębi smaku polskich jabłek - dodaje.

Konkurs jest otwarty dla wszystkich. Żeby wziąć udział w rywalizacji o nagrody finansowe i tytuł „Mistrza Cydru” wystarczy do 14 września 2017 r. zgłosić swój własny, autorski cydr - najlepiej wyjątkowy i o niepowtarzalnym stylu. Cydr nie może być przeznaczony do sprzedaży i musi powstać z polskich jabłek.

Zgłoszone cydry jurorzy ocenią podczas degustacji w ciemno. Zgodnie z regulaminem wezmą pod uwagę m.in.  wygląd, aromat, równowagę, smak. Posiedzenie komisji odbędzie się 16 września 2017 r. podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Zaproszenie do jury przyjęli już m.in. Prezes spółki Cydrownia JRBB Monika Bierwagen (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), Główny Technolog AMBRA Artur Dubaj (Cydr Lubelski), Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis.

Udział w konkursie jest bezpłatny, a pula nagród to ponad 3 000 zł. Autorzy trzech najlepszych cydrów otrzymają nagrody finansowe: odpowiednio 1 500 zł, 1 000 zł i 500 zł. Jurorzy zastrzegają sobie też możliwość przyznania wyróżnień specjalnych. Wszyscy laureaci otrzymają zaproszenie na bezpłatne warsztaty organizowane we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH