REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Lubelszczyzna może stać się drugą Toskanią dzięki cydrowi?

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2015, 11:38
Lubelszczyzna może stać się drugą Toskanią?
fot. Shutterstock

Lubelszczyzna mogłaby stać się drugą Toskanią i regionem, który zbuduje swoją siłę gospodarczą i wizerunek na bogactwie surowca i na regionalnym produkcie, jakim mógłby być cydr.

REKLAMA

- Jesteśmy drugim pod względem wielkości regionem w Polsce, jeżeli chodzi o lokalizację i produkcję owoców pochodzących z drzew. Myślę więc, że nie ma takiej osoby, która miałaby coś przeciwko temu, aby Lubelszczyzna stała się taką Toskanią wschodu - mówi Sławomir Sosnowski, marszałek województwa Lubelskiego.

- Idea produkcji cydru i produkcji cydru z odmian, które związane są z regionem, jest bardzo dobrym pomysłem. Odmiany te posiadają wartości technologiczne, smakowe, a także historyczne. To ważne, także w kontekście promocji tego wyrobu na rynku - dodaje.

Kilka dni temu Grupa Ambra, producent i dystrybutor win oraz Cydru Lubelskiego, wprowadziła na rynek pierwszy w Polsce cydr jednoodmianowy - Cydr Lubelski Antonówka 2015. Jego premiera odbyła się 19 września podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru w Lublinie. Do sklepów trafiła zaś tylko mała, limitowana seria Antonówki 2015.

Sosnowski podkreśla też, że potencjał Lubelszczyzny, jeśli chodzi o ogrodnictwo, sadownictwo, czy organizację producentów owoców jest bardzo duży.

- Wszelkie możliwe kierunki przerobu jabłek, jako surowca do produkcji cydru, czy wielu innych produktów, uważam za ważne. Powinniśmy jako region wspierać i w miarę możliwości, tam gdzie możemy stymulować ten rozwój, pomagać w promocji. Starajmy się, by stało się to pewnym wyróżnikiem - mówi również Sławomir Sosnowski.

- Będziemy rozwijali, tam gdzie jest to możliwe rynki dla naszych producentów i wspierali tych, którzy razem z nami będą w tym kierunku chcieli działać - dodaje.

Lubelszczyzna jest drugim pod względem wielkości jabłkowym regionem Polski (22 tys. hektarów sadów). W 2014 roku z tego regionu zebrano 561,3 tys. ton jabłek, czyli 15,5 proc. krajowej produkcji tych owoców. W wielu tutejszych sadach wciąż można podziwiać najstarsze odmiany jabłek takie jak Piękna z Boskoop, Kosztela, Szara Reneta czy Antonówka. 

Cydr to najdynamiczniej rozwijająca się kategoria alkoholi w Polsce. W pierwszym półroczu 2015 r. jego sprzedaż  wzrosła o 68 proc. (wartościowo) i o 75 proc. (ilościowo). Ostatni sezon pokazał też, jak istotna dla rynku jest świadomość konsumentów, którzy coraz częściej wybierają produkty naturalne i regionalne. 

W 2014 roku sprzedaż cydru na rynku w Polsce wyniosła ok. 9-10 milionów litrów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH