Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lubuscy winiarze organizują weekendy otwartych winnic

  • Autor: PAP
  • Data: 29-04-2013, 16:41

Lubuscy winiarze zapraszają na weekendy otwartych winnic. Pierwszy odbędzie się w długi, majowy weekend (1-5 maja br.). W całym regionie będzie można w tych dniach odwiedzić 12 najbardziej znanych i największych winnic.

"Oferta jest bardzo bogata i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Będzie można delektować się winem i poczuć jego prawdziwą harmonię, w tym kompozycje zapachowe i smakowe z różnych odmian winogron" - poinformowała PAP marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak.

Zapowiedziała, że na stołach winiarzy znajdą się naturalne produkty z winogron. Ci, którzy chcą poczuć namiastkę winnicy w swoim ogródku, będą mogli kupić sadzonki winogron. Dodatkowo lubuscy winiarze będą oprowadzać gości po swoich winnicach i opowiadać, jak odbywa się produkcja wina.

Weekendy otwartych winnic, które zaplanowano także na lipiec, sierpień i wrzesień, to projekt promocyjny Urzędu Marszałkowskiego i Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego. W przedsięwzięciu bierze udział 12 lubuskich winnic - malowniczo położonych w rodzinnych gospodarstwach zajmujących się uprawą winorośli, produkcją lokalnego wina i agroturystyką.

Tradycje winiarstwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIII wieku. Niegdyś bardzo popularne i powszechne zajęcie z biegiem czasu zostało zaniedbane i zapomniane przez mieszkańców województwa. Od kilku lat winiarstwo w regionie przeżywa swój renesans, a wraz z nim enoturystyka, czyli turystyka winiarska. Przykładem tego może być Lubuski Szlak Wina i Miodu.

Projekt ten realizowany jest od 2010 r. Obejmuje on swoim zasięgiem całe województwo. Jego punktami granicznymi są winiarnie w Wiechlicach koło Szprotawy na południu oraz w Dobiegniewie na północy regionu. Na zachodzie i wschodzie punktami granicznymi są pasieki z okolic Sulęcina, Rzepina oraz Sławy.

W sumie ścieżka wina i miodu liczy ponad 300 km. Na tym szlaku można odwiedzić zarówno winiarnie, jak i pasieki. Wyznaczenie tego szlaku to inicjatywa Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego, która ma na celu wzbogacenie oferty turystycznej regionu.

Polak dodała, że w samym sercu tej turystycznej inicjatywy powstaje Lubuska Winnica w Zaborze. Liderem projektu jest samorząd woj. lubuskiego. Przejął on od Agencji Nieruchomości Rolnych 35 ha ziemi, na których zakładane są winnice.

W poniedziałek w Zaborze odbyło się symboliczne zasadzenie pierwszego krzewu winorośli. "Winnice buduje się dla pokoleń. Jestem przekonana, że to będzie nasz regionalny produkt turystyczny. Wspieram ten projekt całym sercem" - mówiła marszałek.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH