Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lubuscy winiarze zapraszają na weekendy otwartych winnic

  • Autor: PAP
  • Data: 24-04-2016, 12:21
Lubuscy winiarze zapraszają na weekendy otwartych winnic
fot. shutterstock

W długi majowy weekend w woj. lubuskim rozpocznie się kolejna odsłona akcji weekendy otwartych winnic. Celem przedsięwzięcia jest promocja lokalnych winnic i walorów turystycznych regionu – poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.

Organizatorzy zapewniają, że oferta dla zwiedzających będzie bogata i każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz delektowania się winem z różnych odmian winorośli, na stołach znajdą się naturalne produkty z winogron.

Podczas wizyty w winnicach można będzie także zakupić sadzonki, a winiarze oprowadzą gości po swoich włościach i opowiedzą wiele ciekawostek z dziedziny uprawy winorośli i produkcji wina.

Do odwiedzenia winnic zachęca marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak.

"Nasze województwo naprawdę smakuje wyjątkowo, a odradzająca się tradycja winiarska i produkcja miodu sprzyjają odkrywaniu zapomnianych lokalnych potraw" - powiedziała Polak.

Weekendy Otwartych Winnic rozpoczną się w sobotę w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Malownicze, lubuskie winnice będzie można odwiedzać przez cały długi, majowy weekend.

W sobotę zapraszają winnice: Ingrid i Miłosz w Łazie, Equus w Mierzęcinie i Winnica Saint Vincent w Borowie Wielkim. Harmonogram i listę winnic uczestniczących w akcji publikuje na swoich stronach Urząd Marszałkowski.

Weekendy otwartych winnic potrwają od maja do października, w wybrane weekendy. W tym roku w przedsięwzięciu bierze udział 11 lubuskich winnic - w większości rodzinnych gospodarstw zajmujących się uprawą winorośli, produkcją lokalnego wina i agroturystyką.

Tradycje winiarstwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIII wieku. Niegdyś bardzo popularne i powszechne zajęcie z biegiem czasu zostało zaniedbane i zapomniane przez mieszkańców szczególnie południowej części województwa. Od kilku lat winiarstwo przeżywa swój renesans, a wraz z nim enoturystyka, czyli turystyka winiarska. Przykładem tego może być Lubuski Szlak Wina i Miodu.

To projekt promocyjny, który powstał w 2010 r., obejmujący swoim zasięgiem całe województwo. Jego punktami granicznymi są winiarnie w Wiechlicach koło Szprotawy na południu oraz w Dobiegniewie na północy regionu. Na zachodzie i wschodzie punktami granicznymi są pasieki z okolic Sulęcina, Rzepina oraz Sławy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH