Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małe browary będą miały łatwiej

  • Autor: Gazeta Prawna
  • Data: 16-11-2017, 08:42
Małe browary będą miały łatwiej

Browar, który wyprodukuje rocznie mniej niż 200 tys. hektolitrów piwa, zapłaci o połowę niższy podatek niż konkurenci - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

MF opublikowało projekt, który zakłada nowelizację rozporządzenia ministra finansów w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego z 24 lutego 2017  r. Obecnie małe i średnie browary korzystają z ulgi w akcyzie w zależności od tego, ile wyprodukują piwa. Te, które w ciągu roku nie przekroczą poziomu 20 tys. hl, oszczędzają 30 zł na każdym hektolitrze. Jeśli produkcja jest mniejsza niż 70 tys. hl ulga wynosi 15 zł. Browar, który nie przekroczy 150 tys. hl, oszczędza 12 zł. A ten, który nie przekroczy limitu 200 tys. hl - 9 zł.

Projekt przewiduje zniesienie tego podziału. Wszystkie browary, które nie wyprodukują rocznie więcej niż 200 tys. hl piwa, zapłacą daninę o połowę niższą niż pozostali przedsiębiorcy.

Więcej w Gazecie Prawnej

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH