Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marek Jakubiak: Chciałbym uratować wszystkie browary, które są do uratowania

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-11-2014, 14:51
Marek Jakubiak: Chciałbym uratować jeszcze około 10 browarów
Marek Jakubiak, prezes grupy Browary Regionalne Jakubiak; Fot. PTWP

- Chciałbym uratować wszystkie browary, które są do uratowania. Pojawiają się tylko pytania: czy mnie na to stać i czy podołam temu wyzwaniu? - mówi w rozmowie z portalspozywczy.pl, Marek Jakubiak, prezes grupy Browary Regionalne Jakubiak (BRJ).

Marek Jakubiak potwierdza, że w kręgu jego inwestycyjnych zainteresowań leżą dwa rodzaje browarów: takie, które już działają, ale źle im się wiedzie i szukają inwestora oraz takie, które są nieczynne od lat, ale można je uruchomić "od nowa".

- W Polsce jest około tysiąca nieczynnych browarów, ale takich do uratowania jest tylko około 10. Część browarów zostało już przerobionych na inne obiekty, a inne mają zapisy blokujące możliwość ich ponownego uruchomienia. Chciałbym uratować te 10 browarów, gdyby się udało... - mówi prezes grupy BRJ.

- Browarów, które zgłaszają się do nas z propozycjami współpracy i sprzedaży majątku jest przynajmniej cztery i myślę, że to są browary, którym po prostu brakuje kapitału na rozwój - dodaje.

I podkreśla, że w planach grupy nie ma nabywania browaró restauracyjnych (rzemieślniczych). - Według mnie definicją „rzemieślniczości" są małe browary restauracyjne, gdzie właściciel warzy piwo. I takich browarów powstają dziesiątki w skali roku. Nie ma to wielkiego wpływu na całość wyniku rynku piwa, jednak cieszy fakt, że powstają browary restauracyjne. Mnie osobiście nie interesują przejęcia takich małych browarów rzemieślniczych, ponieważ uważam, że browar restauracyjny to taki, gdzie sam właściciel powinien warzyć piwo, firmować to własnym nazwiskiem i mieć własnych klientów - komentuje Marek Jakubiak.

W portfolio grupy Browary Regionalne Jakubiak działają już trzy browary: Ciechan, Lwówek Śląski i Bojanowo. Spółka zakupiła w tym roku także browary w Tenczynku oraz Biskupcu, a także buduje od postaw zakład w nadmorskim Darłówku.  Grupa planuje przejąć kilka hektarów gruntu pod Strykowem. Tam powstanie centrum logistyczne oraz także m.in. linia rozlewania do puszki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH