Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marek Jakubiak zrobił whisky

  • Autor: finanse.wp.pl
  • Data: 30-11-2017, 10:02
Marek Jakubiak zrobił whisky
fot. facebook.com/Marek-Jakubiak

"Muszę się pochwalić, po 1445 dniach leżakowania wreszcie jest" - napisał na Facebooku Marek Jakubiak i pokazał zdjęcie pierwszego wypustu whisky swojej produkcji. Jakubiak już od dłuższego czasu zapowiadał, że wchodzi na rynek mocnych alkoholi i że chce robić "szkocką". A wszystko za sprawą niechęci do marnotrawstwa - informuje finanse.wp.pl.

Jakubiak tłumaczył swoją decyzję o produkcji "szkockiej" tym, że "ponieważ mieliśmy zwroty, postanowiłem nie wylewać tego piwa do kanału, tylko przerobić na whisky". "Co prawda partia mała, ale powiadam wam" - napisał na Facebooku prezes Browarów Regionalnych Jakubiak. Jego wpis jest krótki, bo najważniejsza część to zdjęcie. Widzimy na nim eleganckie opakowanie, w którym skrywa się 700-mililitrowa butelka whisky single malt, pochądzącej z jednej beczki. Nazwa "Jakubiak" nie pozostawia wątpliwości, kto jest jej producentem.

Choć z wpisu dowiadujemy się, że to pierwsza w 100 procentach polska whisky, to już wcześniej inne polskie firmy eksperymentowały z produkcją tego trunku. Produkcją polskiej "szkockiej" chwali się np. mała destylarnia Kozuba & Sons z Jabłonki. 

Marek Jakubiak już od kilku lat zapowiadał, że wypuści swoją whisky. 

Więcej na finanse.wp.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kakadu 12-12-2017, 11:32:
w początkowej fazie whisky robi się jak piwo, można nawet sobie pojechać do Anglii do zwiedzania destylarni, dają do spróbowania słód, który... jest mętnym piwem...
  • znafca 03-12-2017, 12:36:
to nie "szkocka" tylko "Polska Łyski z przeterminowanego piwa " - takiej nazwy powinni używać.
  • Niech żyje Scotch! 01-12-2017, 09:34:
Profanacja to mało powiedziane. Po pierwsze to nie whisky. Po drugie sam fakt chwalenia się produkcją ze zwrotów porównałbym do knajpki która reklamuje się wykwintnymi daniami z resztek pozostawionych przez klientów na talerzach. Masakra jakaś.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH