Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Mikrobrowary rosną w siłę

Polski rynek piwa wchodzi w nowy etap. Browary regionalne coraz uważniej przyglądają się temu, co dzieje się w browarach rzemieślniczych, choć te drugie nie są przez te pierwsze traktowane jako bezpośrednia konkurencja - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Mikrobrowary rosną w siłę

Moda na browary regionalne w Polsce zapoczątkowana została kilka lat temu, za sprawą takich browarów, jak Ciechan czy Amber, które rzuciły rękawicę dużym koncernom. Jednak zdaniem Macieja Chołdrycha, prezesa Piwoznawców.pl, teraz więcej niż w browarach regionalnych dzieje się w mikrobrowarach. Jak mówi, rewolucja, jaką zawdzięczamy browarom rzemieślniczym, jest z korzyścią dla wizerunku piwa i kultury jego picia.

Dla odmiany, Marek Jakubiak, prezes Browarów Regionalnych Jakubiak (właściciel m.in. Ciechana), przewiduje, że moda na piwa z browarów rzemieślniczych, bazujące na dużej ilości amerykańskiego chmielu, przetrwa w Polsce nie dłużej, niż pięć lat. Również Krzysztof Panek, prezes Browaru Fortuna, nie uważa mikrobrowarów za swoich rywali.

Jak jednak mówi "Rzeczpospolitej" Adam Bogacz, prezes ABK Consulting, browary regionalne nie mogą sobie pozwolić na ignorowanie mikrobrowarów. Jego zdaniem, to małe browary - zwłaszcza browary kontraktowe - narzucają dziś tempo zmian na rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marek Jakubiak RSS ALERT    /    Adam Bogacz RSS ALERT    /    Krzysztof Panek RSS ALERT    /    Amber RSS ALERT    /    Ciechan RSS ALERT    /    Fortuna RSS ALERT    /    Browary Regionalne Jakubiak RSS ALERT    /    piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    browary regionalne RSS ALERT    /    mikrobrowary RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • Jerzy 2015-01-23 11:27:27
    Generalnie jest super z rozwojem warzenia poprawnego , nieprzemysłowego piwa. Wszystkich to cieszy. Osobiscie zgadzam sie z Panami Jakubiakiem i Panek ,iz moda na mocno chmielone IPYy jest po prostu moda i niech sobie trawa- nic w tym zlego. Natomiast to szewskiej pasji doprowadzają mnie samozwańczy kreatorzy rynku , fachowcy od piwowarstwa głoszący chwale browarów \" rzemieślniczych\". Co to takiego jest pytam? I jakaz to rewolucje te organizacje prowadze? ( wprowadzanie coraz to wymyślniejszych czyli im bardziej niechmielona IPA to lepszaa - produktow??). A juz bylbym bardzo wdzieczny za rozwiniecie uwagi Pana konsultanta Adama Bogacz o \" narzucaniu tempa przez browary kontraktowe\"...Proszę Pana, jakie zmiany, jaka siła i co to w zasadzie sa te browary kontraktowe?? Minibrowary. browary regionalen warzace uczciwe piwa to rozumiem i popoeram ale zeby tworzyc mit \" browarow kontraktowych\" - .... ?? Pozdrawiam
  • Podpiwek 2015-01-26 12:47:19
    Jaka jest pozycja browaru Sulimar z Piotrkowa Trybunalskiego? To jeszcze browar regionalny czy tez przemyslowy? Moze ktos ma informacje na ten temat. Ostatnio dochodza sluche ze zostal sprzedany, ale komu?
  • Mroczny Nelu 2015-01-26 14:13:17
    @Jerzy - niestety bzdury pleciesz :) Kontraktowcy i browary restauracyjne owszem, opierają swoją działalność na warzeniu IPA, bo dobrze się na tym zarabia. Ale kompletną bzdurą jest, jakoby cała zabawa kręciła się wokół jak najbardziej dochmielonego IPA! Kontraktowcy jak i świat piwny promuje teraz inne style - wędzone, \"kwachy\" czy coraz popularniejsze dojrzewanie piw w beczkach po mocniejszych alkoholach - whisky, bourbonie, bordeux etc. A Pan Jakubiak tak bardzo broni się przed modą na piwo chmielone amerykańcami, że ma w portfolio aż 5 piw z amrykańcami (Black IPA, Lwówek Jankes, Strażackie, Toporek, Ciechan AIPA). Niestety Pan Jakubiak już nie raz udowadniał, że jest wyjątkowo wrażliwy na krytykę - a jest krytykowany często za skandaliczne wahania formy jego piw. Stąd nie lubi on piwnej blogosfery, bo głośno i wyraźnie protestują gdy po kupnie piwa za 7 zł otrzymują produkt nadający się do wylania do zlewu, gdzie wcześniejsza warka była bardzo dobra.
  • EGEOL26 2015-02-03 18:42:47
    Nie ma czegoś takiego jak MIT browaru kontraktowego. Panie Jerzy to jest FAKT :P Browarów kontraktowch jest coraz więcej, czyli takich które nie posiadają browaru w formie fizycznej a warzą swoje piwa \"u kogoś\". To one mają największy wachlarz możliwości, można wręcz rzec że piwowarzy tam spełniają swoje zachcianki. Jednak kompletnie się nie zgadzam z tym, że browary rzemieślnicze nie stanowią konkurencji dla browarów regionalnych. STANOWIĄ i bardzo dobrze. Sama jestem tego najlepszym przykładem. Nie pijąc koncerniaków miałam do wyboru tylko stałe oferty browarów regionalnych, teraz dzięki innymi kontraktowcom mam bardzo szeroki wybór piw i nie muszę już sięgać po nierówne warki Fortuny czy Ambera.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.76.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.