Muzeum Polskiej Wódki wystartowało z rekrutacją

Muzeum Polskiej Wódki, które ma zostać otwarte późną wiosną tego roku, poszukuje prawdziwych znawców historii Polskiej Wódki, którzy potrafią z pasją opowiadać o jej tradycjach i kulturze. Rekrutacja właśnie wystartowała.
Potrafisz wymienić pięć rodzajów zbóż używanych do produkcji Polskiej Wódki? Wiesz, co oznacza „wypić dla kurażu”? Znaczenie słów "rektyfikacja" i "destylacja" masz w małym palcu? Jeśli tak, to jesteś idealnym kandydatem na przewodnika po Muzeum Polskiej Wódki.
- Muzeum będzie miejscem szczególnym, które przybliży kilka wieków historii i tradycji Polskiej Wódki. Do naszego zespołu poszukujemy wyjątkowych ludzi z pasją, którzy będą potrafili w ciekawy sposób opowiadać o pochodzeniu, produkcji, ale i współczesnej kulturze serwowania tego narodowego trunku. Chcemy, aby nasi goście po wizycie w muzeum nie mieli żadnych wątpliwości, że to właśnie Polska jest ojczyzną wódki – wyjaśnia Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska, dyrektor generalna Stowarzyszenia Polska Wódka, które jest inicjatorem i patronem muzeum.
Muzeum Polskiej Wódki to wyjątkowe miejsce na kulturalnej mapie stolicy, które powstaje w zabytkowym budynku rektyfikacji na terenie dawnej warszawskiej wytwórni wódek "Koneser" na Pradze-Północ. W obiekcie znajduje się pięć galerii tematycznych łączących bogatą wiedzę historyczną z multimediami. W tej chwili muzeum rozpoczęło poszukiwanie przewodników, którzy będą oprowadzać gości z Polski i z zagranicy po muzeum i opowiedzą o historii, tradycji i kulturze Polskiej Wódki. Dodatkowo, przewodnicy będą współtworzyć nowe programy wystaw, a także prowadzić warsztaty dla gości.
Muzeum Polskiej Wódki to obiekt poświęcony w całości naszemu narodowemu trunkowi. W jego wnętrzach, oprócz galerii, znajdują się m.in. sala kinowa, Bar Akademii Wódki, gdzie na zwiedzających czekać będą trzy porcje degustacyjne Polskiej Wódki, a za dodatkową opłatą możliwy będzie również udział w warsztatach poświęconych zasadom serwowania wódki i łączenia smaków. W ten sposób muzeum chce edukować i tłumaczyć różnice pomiędzy Polskimi Wódkami produkowanymi z tradycyjnych rodzajów polskich zbóż oraz ziemniaków, a także pokazywać, jak kulturalne picie i smakowanie tego trunku potrafi wydobyć jego głębię.
Definicja Polskiej Wódki obowiązuje od pięciu lat, czyli od 13 stycznia 2013 roku. Szczegółowo określa ona, jakie wódki mogą stosować chronione oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/PolishVodka”. Po pierwsze, do jej produkcji można użyć wyłącznie pięciu tradycyjnych polskich zbóż (pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa) albo ziemniaków wyrosłych na polskiej ziemi. Po drugie, poza krajowym pochodzeniem surowców, wszystkie etapy produkcji (poza butelkowaniem) muszą odbywać się na terenie Polski. Tylko produkty alkoholowe spełniające te kryteria mogą być nazywane Polską Wódką.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (3)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (3)