Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na Lubelszczyźnie może powstać kilkadziesiąt cydrowni

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-11-2015, 15:56
Na Lubelszczyźnie może powstać kilkadziesiąt cydrowni
fot. Shutterstock

Cydrownie mogą być dodatkowym źródłem dochodu dla sadowników albo pomysłem na uatrakcyjnienie oferty agroturystycznej. W ciągu najbliższych lat tylko na Lubelszczyźnie może powstać kilkadziesiąt cydrowni – ocenia Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

W dniu 5 listopada, na Lubelszczyźnie została pokazana pierwsza pokazowa cydrownia, czyli wytwórnia cydru, gdzie można zobaczyć jak od początku do końca powstaje polski cydr.

Pierwsza pokazowa cydrownia zostanie uruchomiona w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce koło Kraśnika. Cydrownia ma być ważnym obiektem w ambitnych planach rozwoju Lubelszczyzny jako cydrowej Toskanii. Celem jest m.in. aktywizacja sadowników przy otwieraniu lokalnych cydrowni.

Z wzorcowej cydrowni mogą korzystać wszyscy członkowie Stowarzyszenia, którzy spełnią wymogi prawne (do Stowarzyszenia może zapisać się każdy). Mikołajówka będzie też otwarta dla turystów - zobaczą tu, jak powstaje cydr naturalny, spróbują lokalnych produktów albo wybiorą się na wyprawę rowerową po najpiękniejszych sadach.

- Cydrownia może być dodatkowym źródłem dochodu albo pomysłem na uatrakcyjnienie oferty agroturystycznej. Wierzę, że w ciągu najbliższych lat tylko na Lubelszczyźnie powstanie kilkadziesiąt podobnych obiektów, które wzorując się na włoskiej Toskanii stworzą cydrowy szlak - mówi Tomasz Solis.

- W Polsce tworzy się program budowy naturalnego środowiska producentów cydru (…) To sadownicy mając doświadczenie w uprawie owoców mogą najlepiej zamienić niezrównane walory polskiego jabłka w przyszłą renomę polskiego cydru – mówi z kolei Robert Ogór, prezes Grupy Ambra , producenta Cydru Lubelskiego, najchętniej kupowanego cydru w Polsce.

Zdaniem ekspertów sprzedaż cydru w Polsce może docelowo sięgnąć poziomu 70-80 miliona litrów, czyli ok. 2,0 proc. sprzedaży piwa w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH