REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na Lubelszczyźnie powstaje pokazowa cydrownia

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-11-2015, 11:43
Na Lubelszczyźnie powstaje pokazowa cydrownia
fot. Shutterstock

W czwartek, 5 listopada, na Lubelszczyźnie została pokazana pierwsza pokazowa cydrownia, czyli wytwórnia cydru, gdzie można zobaczyć jak od początku do końca powstaje polski cydr. Uczestnikami pokazu i cydrowych warsztatów było 50 sadowników i rolników z gminy Serock.

REKLAMA

Wzorcowa cydrownia ma być ważnym obiektem w ambitnych planach rozwoju Lubelszczyzny jako cydrowej Toskanii. Pierwsza pokazowa cydrownia powstaje i zostanie uruchomiona w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce koło Kraśnika.

- To najprostsza linia technologiczna do produkcji naturalnego cydru sadowniczego na skalę ok. 10 tys. litrów rocznie. Jeszcze w tym miesiącu rozpoczniemy formalną procedurę uzyskiwania pozwoleń na produkcję cydru. Ale linia jest już na tyle gotowa, że dziś mogliśmy pokazać, z jakich urządzeń się składa i zachęcić do otwierania podobnych cydrowni w gospodarstwach sadowniczych - mówi wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis.

W czwartek 5 listopada w Mikołajówce poprowadził warsztaty „Jak produkować polski cydr naturalny” razem z Głównym Technologiem Grupy Ambra Arturem Dubajem.

 -Przecieramy szlaki, zbieramy informacje, udowadniamy, że można. Chcemy pokazać sadownikom, że cydrownia to prosta inwestycja, której koszt można porównać z zakupem ciągnika. Wybraliśmy technologię, którą każdy może dopasować do własnych potrzeb. Spodziewamy się, że największym wyzwaniem będą procedury formalne, o których uproszczenie apelujemy - podkreśla Tomasz Solis.

- Dzięki wzorcowej cydrowni stworzymy gotowy biznes plan. Będziemy poszukiwać najlepszych receptur, pozyskamy wiedzę na temat doboru odmian jabłek, temperatury fermentacji, długości okresu maceracji. Każdy taki niuans ma znaczenie dla smaku i zapachu naturalnego cydru. To doświadczenia praktyczne, którymi chcemy się dzielić podczas tego typu warsztatów, w publikacjach, na konferencjach. Misja edukacyjna to jedno z naszych najważniejszych zadań - mówi również.

Powstanie cydrowni Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru zapowiadało już w czerwcu. 

Cydr, czyli fermentowany napój alkoholowy z jabłek, to bardzo młoda kategoria alkoholi w Polsce, która w naszym kraju zaczęła raczkować dopiero niedawno. Zaczęło się o nim głośniej mówić w połowie 2013 roku, gdy na rynek ze swoim Cydrem Lubelskim z impetem weszła Grupa Ambra, producent i dystrybutor win. 

Zdaniem ekspertów sprzedaż cydru może docelowo osiągnąć poziom 70-80 miliona litrów, czyli ok. 2,0 proc. sprzedaży piwa w Polsce.

Lubelszczyzna jest drugim pod względem wielkości jabłkowym regionem Polski (22 tys. hektarów sadów). W 2014 roku z tego regionu zebrano 561,3 tys. ton jabłek, czyli 15,5 proc. krajowej produkcji tych owoców. W wielu sadach na Lubelszczyźnie wciąż można podziwiać najstarsze odmiany jabłek takie jak Piękna z Boskoop, Kosztela, Szara Reneta czy Antonówka.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH