Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na Lubelszczyźnie powstał rzemieślniczy Browar Zakładowy

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-02-2016, 13:04
Na Lubelszczyźnie powstał kolejny browar rzemieślniczy
Rozruch sprzętu fot. Browar Zakładowy

Od kilku lat w Polsce rośnie popularność małych browarów rzemieślniczych. Na Lubelszczyźnie powstał kolejny taki browar. Działalność rozpoczął Browar Zakładowy, a pierwsze piwa pojawią się pod koniec lutego.

Dzięki tej inwestycji udało się uratować stary, zniszczony budynek, który niegdyś należał do kompleksu zakładów EDA. Browar znajduje się w Poniatowej (ok. 43 km od Lublina) przy ul. Przemysłowej.

Browar Zakładowy chce tworzyć piwa nowofalowe, w wielu przypadkach z użyciem amerykańskiego chmielu, który nadaje świetnego aromatu i smaku. Niedaleko browaru znajdują się plantacje chmielu Pawła Piłata, który wskrzesza stare, zapomniane odmiany i zachęca browary do warzenia piw z ich użyciem. Takie piwa znajdą się również w ofercie Browaru Zakładowego.

Obecnie browar warzy pierwsze warki, piwa na rynku mają pojawić się pod koniec lutego. Trafią do multitapów (pubów z dużą ilością kranów) oraz sklepów. Będą dostępne w beczkach i butelkach.

Założycielem browaru jest Bartłomiej Czarnomski, przedsiębiorca z Lublina, który jest także właścicielem pubu U Fotografa na lubelskim Starym Mieście. Browar Zakładowy to drugi browar rzemieślniczy na Lubelszczyźnie.

Produkcją zajmie się dwóch piwowarów: Michał Pater i Jarosław Ośka. Tak jak w przypadku wielu innych pasjonatów piwnych, obaj zaczęli swoją przygodę warząc piwo w domu.

Browar Zakładowy powstał w budynku, który wcześniej należał do kompleksu zakładów EDA, produkujących m.in. sprzęt AGD. Zakłady działały do 1998 roku. Przez ostatnie lata w środku znajdował się zakład poligraficzny. Potem przez kilkanaście lat budynek stał pusty. Remont ruszył w lutym 2015 roku i trwał do września. Budynek przeszedł metamorfozę  od fundamentów, aż po dach. W październiku do środka wjechał sprzęt odkupiony od krakowskiego browaru Pracownia Piwa.

Browary rzemieślnicze mają coraz większy udział w rynku piwa w Polsce i według szacunków mogą skupiać już ok. 10 proc. całego rynku, choć pięć lat temu było to trzy razy mniej.

Piwem rzemieślniczym nazywamy piwo warzone w małych browarach, często kontraktowych, czyli przedsiębiorstwach produkujących piwo dzięki istniejącej infrastrukturze, wynajmowanej od innych browarów. Piwowar pracujący dla browaru kontraktowego opracowuje recepturę i samodzielnie przygotowuje piwo.

W Polsce działa około 70-80 browarów rzemieślniczych, ale ich dokładną liczbę trudno oszacować.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Marek Kotys 09-02-2016, 16:38:
Super! Mieszkam w Lublinie i czekałem, aż jakiś browar pojawi się w województwie.
  • FES 09-02-2016, 16:35:
Piwny Lublin ! :D

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH