Na Lubelszczyźnie powstał rzemieślniczy Browar Zakładowy

Od kilku lat w Polsce rośnie popularność małych browarów rzemieślniczych. Na Lubelszczyźnie powstał kolejny taki browar. Działalność rozpoczął Browar Zakładowy, a pierwsze piwa pojawią się pod koniec lutego.
Dzięki tej inwestycji udało się uratować stary, zniszczony budynek, który niegdyś należał do kompleksu zakładów EDA. Browar znajduje się w Poniatowej (ok. 43 km od Lublina) przy ul. Przemysłowej.
Browar Zakładowy chce tworzyć piwa nowofalowe, w wielu przypadkach z użyciem amerykańskiego chmielu, który nadaje świetnego aromatu i smaku. Niedaleko browaru znajdują się plantacje chmielu Pawła Piłata, który wskrzesza stare, zapomniane odmiany i zachęca browary do warzenia piw z ich użyciem. Takie piwa znajdą się również w ofercie Browaru Zakładowego.
Obecnie browar warzy pierwsze warki, piwa na rynku mają pojawić się pod koniec lutego. Trafią do multitapów (pubów z dużą ilością kranów) oraz sklepów. Będą dostępne w beczkach i butelkach.
Założycielem browaru jest Bartłomiej Czarnomski, przedsiębiorca z Lublina, który jest także właścicielem pubu U Fotografa na lubelskim Starym Mieście. Browar Zakładowy to drugi browar rzemieślniczy na Lubelszczyźnie.
Produkcją zajmie się dwóch piwowarów: Michał Pater i Jarosław Ośka. Tak jak w przypadku wielu innych pasjonatów piwnych, obaj zaczęli swoją przygodę warząc piwo w domu.
Browar Zakładowy powstał w budynku, który wcześniej należał do kompleksu zakładów EDA, produkujących m.in. sprzęt AGD. Zakłady działały do 1998 roku. Przez ostatnie lata w środku znajdował się zakład poligraficzny. Potem przez kilkanaście lat budynek stał pusty. Remont ruszył w lutym 2015 roku i trwał do września. Budynek przeszedł metamorfozę od fundamentów, aż po dach. W październiku do środka wjechał sprzęt odkupiony od krakowskiego browaru Pracownia Piwa.
Browary rzemieślnicze mają coraz większy udział w rynku piwa w Polsce i według szacunków mogą skupiać już ok. 10 proc. całego rynku, choć pięć lat temu było to trzy razy mniej.
Piwem rzemieślniczym nazywamy piwo warzone w małych browarach, często kontraktowych, czyli przedsiębiorstwach produkujących piwo dzięki istniejącej infrastrukturze, wynajmowanej od innych browarów. Piwowar pracujący dla browaru kontraktowego opracowuje recepturę i samodzielnie przygotowuje piwo.
W Polsce działa około 70-80 browarów rzemieślniczych, ale ich dokładną liczbę trudno oszacować.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (2)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (2)