Na rynek wchodzi piwo leżakowane w beczkach po Bourbonie

Browar Stu Mostów wprowadza na rynek pierwsze w swej historii piwo leżakowane w beczkach po Bourbonie. Otwiera tym samym Miesiąc Stoutu, w którym obok klasycznego i leżakowanego Rye RIS’a degustować będzie można pięć wersji smakowych tego gatunku.
- Leżakowanie w beczkach po mocnych alkoholach jest silnie rozwijającym się trendem zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i ostatnio w Polsce – mówi Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów.
- Leżakowanie Rye RIS'a w beczce pozwala na uzyskanie bardzo kompleksowych aromatów i smaków. W czasie leżakowania piwa w beczce zachodzi cała gama przemian fizyko-chemicznych, ale głównym celem jest dostarczenie do piwa nut waniliowych, lekko karmelowych, a także samego aromatu drewna dębowego - dodaje.
- Dodatkowo piwo nabiera cech alkoholu, który był wcześniej w tej beczce przechowywany, w naszym przypadku jest to amerykański Bourbon. Końcowo piwo nieco się zatęża, bo woda odparowuje z beczki szybciej niż pozostałe związki, dodatkowo delikatnie się utlenia co intensyfikuje aromaty suszonych śliwek i wiśni – mówi również główny piwowar Browaru Stu Mostów.
Kwiecień będzie Miesiącem Stoutu w Browarze Stu Mostów. Zaraz po premierze leżakowanego Rye RIS'a, w każdy kolejny weekend prezentowana będzie inna wersja smakowa tego piwa: Rye RIS z kawą i cascarą; ze świeżo wędzoną suszoną śliwką i m.in. z wanilią i prażonymi orzechami.
RIS to styl dla poszukujących nowych doznań i piwo wybitnie degustacyjne.
Browar Stu Mostów, otwarty w 2014 roku, to pierwszy po latach klasyczny browar rzemieślniczy we Wrocławiu. Założony został przez Arlettę i Grzegorza Ziemian. Został zbudowany aby produkować rzemieślnicze piwo i aby pokazywać, czym różni się taka produkcja od przemysłowej.
Piwa browaru są dostępne w największych miastach w Polsce. Eksportuje też swoje piwa do Czech i Niemiec.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)