Na sukces Lubelszczyzny jako producenta np. cydru trzeba dopiero zapracować

Potencjał polskiego cydru oraz regionu lubelskiego jako producenta cydru będzie można określić, gdy więcej sadowników i mniejszych producentów przyłączy się do produkcji. Sukces regionu opiera się bowiem na powszechnej produkcji, tradycji środowiska i infrastrukturze małych producentów – ocenia Robert Ogór, prezes Grupy Ambra.
- Cydr w Polsce dopiero się narodził i to, jaki potencjał zawarty jest w wizji polskiego cydru okaże się wówczas, gdy wielu sadowników i mniejszych producentów rozpocznie swoją przygodę z nim – mówi Robert Ogór.
Dodaje, że np. w Toskanii to nie jedna firma tworzy wzorzec i renomę win toskańskich.
- Sukces takiego regionu opiera się na powszechnej produkcji, tradycji środowiska i infrastrukturze małych producentów. To oni na koniec stworzą polski cydr – jego wzorzec - mówi Robert Ogór.
- My oczywiście również staramy się ideę polskiego cydru rozwijać i żeby ją poznać, musimy zobaczyć, jakie jabłka są w naszym regionie, jakie wydają owoce i jaki powstaje z nich cydr. Zaczęliśmy od polskiej Antonówki, gatunku jabłka, który wszyscy Polacy znają - dodaje.
- Muszę powiedzieć, że w tym roku natura myślała o jabłkach. Choć rolnictwo ucierpiało ze względu na bardzo małe ilości opadów i upalne lato, to dla cydru tegoroczna Antonówka okazała się wręcz wymarzona. Jabłka są niestety mniejsze, ale z drugiej strony, dla cydru, są dużo bardziej ekstraktywne. Dostały niesamowitą ilość słońca. Natura dała nam niesamowitą Antonówkę – mówi również prezes Grupy Ambra.
Grupa Ambra, producent i dystrybutor win oraz Cydru Lubelskiego, wprowadziła we wrześniu na rynek pierwszy w Polsce cydr jednoodmianowy - Cydr Lubelski Antonówka 2015 w wersji limitowanej. Cydr Lubelski Antonówka to nowość na polskim rynku, czysty smak polskiego jabłka, bez sztucznych dodatków i w 100 proc. ze świeżego soku z Antonówek. Został wyprodukowany w małej serii - niecałe 200.000 litrów - z pierwszych sierpniowych zbiorów Antonówki w 2015 roku.
- Premiera cydru jednoodmianowego to spore wydarzenie. Podczas produkcji cydru zazwyczaj stosuje się kilka odmian, z których każda wnosi jakieś szczególne walory. Jedna - słodycz, druga - aromatyczność, inna – kwasowość, kolejne - lekkie gorzkie nuty. Na końcu powstaje produkt, który tworzy harmonię, wyraża łagodność i kompozycję pomiędzy tymi wszystkimi cechami – mówi Artur Dubaj, Główny Technolog Grupy Ambra.
- Jednak podkreślenie wyjątkowego charakteru konkretnej odmiany to coś absolutnie unikalnego - wyjątkowy charakter powiązany naturalnie z konkretną odmianą - dodaje.
Lubelszczyzna jest drugim pod względem wielkości jabłkowym regionem Polski (22 tys. hektarów sadów). W 2014 roku z tego regionu zebrano 561,3 tys. ton jabłek, czyli 15,5 proc. krajowej produkcji tych owoców. W wielu tutejszych sadach wciąż można podziwiać najstarsze odmiany jabłek takie jak Piękna z Boskoop, Kosztela, Szara Reneta czy Antonówka.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!