Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na Warmii rozpoczął się sezon warzenia piwa

  • Autor: PAP
  • Data: 23-09-2013, 11:01

Domowi piwowarzy na Warmii rozpoczęli sezon warzenia piwa. To nawiązanie do wielowiekowej tradycji browarniczej, która obok rolnictwa była silną gałęzią rozwoju gospodarczego w tym regionie.

Domowe warzenie piwa stało się w ostatnich latach bardzo popularne. Przybywa zarówno piwowarów jak i konsumentów, którzy uważają, że właśnie trunki warzone z naturalnych składników i według starych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, mają najlepsze walory smakowe.

Domowi piwowarzy z Warmii rozpoczęli właśnie sezon warzenia piw. Trunek warzony w domu wymaga stabilnych i niezbyt wysokich temperatur, dzięki którym zachowuje on świeżość i walory smakowe. Takie warunki zapewnia właśnie piwowarom okres zimowy. Pomysłodawcą zaakcentowania rozpoczęcia sezonu piwowarskiego jest starostwo powiatowe w Olsztynie.

"Chcemy, żeby idea warmińskiego browarnictwa żyła cały rok, a nie tylko z okazji letnich festiwali, takich jak Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego. Piwowarstwo na Warmii powoli się odradza, mamy znakomitych piwowarów domowych, którzy zdobywają nagrody na najważniejszych imprezach browarniczych" - powiedział dyrektor wydziału promocji starostwa Mariusz Kwas.

Warmińscy piwowarzy chcą odtworzyć receptury dawnych piw warzonych na tych ziemiach przed wiekami.

Z inicjatywy Muzeum Warmii i Mazur, lokalnego Browaru Kormoran i Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do życia powołana zostanie wkrótce grupa badawcza do spraw odtworzenia piwa Rosanke, które latem w czasie żniw spożywali w przeszłości warmińscy chłopi.

"W grupie znajdzie się miejsce dla historyków, naukowców i piwowarów, którzy w poszukiwaniu dawnego piwa na Warmii przewertują wszelkie dostępne źródła historyczne, wykonają próby i wykorzystają dawne techniki warzenia. Wszystko po to, aby uzyskać napój najbliższy pierwowzorowi warmińskiego piwa. Będziemy sami słodować jęczmień, a później suszyć słód wykorzystując ogień i dym ogniska" - podkreślił historyk z Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie a prywatnie domowy piwowar Paweł Błażewicz.

Jak dodał Błażewicz piwowarstwo na Warmii ma wielowiekową tradycję i jest elementem niematerialnego dziedzictwa, które należy zachować.

"Sezon piwny na Warmii regulowany był ustawodawstwem krajowym oraz rozporządzeniami biskupa warmińskiego. Ustawa krajowa z początków XVI wieku, która przez blisko 300 lat organizowała życie mieszkańców Warmii miała niewiele ponad 30 punktów a czwarta część z nich dotyczyła piwowarstwa, jego miar, wag a także kar za oszukiwanie przy piwie i chmielu" - podkreślił.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH