Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nad polskim rynkiem win owocowych wiszą ciemne chmury

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2015, 15:08
Nad polskim rynkiem win owocowych wiszą ciemne chmury
Jerzy Kwaśniewski, prezes PRW fot. PRW

Nad polskim rynkiem win owocowych, odzyskującym z trudem zaufanie krajowych konsumentów, wiszą ciemne chmury. Dużym zagrożeniem dla naszych win owocowych i polskich producentów są wytyczne resortu finansów, co do pobierania wyższego podatku akcyzowego z tych wyrobów niż z wyrobów gronowych.

- Potężnym wrogiem jest nowa linia orzecznicza, jeśli chodzi o urzędy celne i Ministerstwo Finansów – mówi nowy prezes Polskiej Rady Winiarstwa Jerzy Kwaśniewski.

- Jeżeli ta nagle zmieniona klasyfikacja akcyzowa utrwaliłaby się w Polsce, to Ministerstwo Finansów zmusi polskich producentów, którzy chcą konkurować z zagranicznymi koncernami do skorzystania z importowanej bazy gronowej, a np. Francuzi na bazie gronowej produkują te wyroby winiarskie, które potem eksportują do Polski i które będą zawsze opodatkowane niższą stawką akcyzy –dodaje.

- Dlatego walczymy o właściwą interpretację po to, żeby umożliwić w Polsce producentom produkowanie win na bazie polskich owoców i zgodnie ze specyfiką krajową – mówi również prezes Polskiej Rady Winiarstwa.

Historycznie polskie wina owocowe nie cieszyły się dobrą sławą, szczególnie w czasach PRL-u, gdy nazywane były „jabolami”. Od dobrych kilku lat odzyskują renomę i zaufanie polskich konsumentów, a Polska  Rada Winiarstwa przekonuje, że te produkowane zgodnie z polską ustawą winiarską są bardzo dobrej  jakości i mamy się czym chwalić zarówno w Polsce jak i na rynkach zachodnich.

Według producentów win owocowych wytyczne Ministerstwa Finansów są niesprawiedliwe i czterokrotny wzrost akcyzy na ich wyroby może doprowadzić do spadku konkurencyjności polskich win owocowych, a przemysł winiarski narazić na milionowe straty.

Wytyczne obejmują 4-krotnie wyższą akcyzą - tzw. wódczaną - wyroby na bazie tradycyjnych polskich owoców (jabłek, gruszek, wiśni), a niższą - analogiczne wyroby na bazie winogron. Polscy celnicy kwalifikują napoje fermentowane na bazie rodzimych owoców jako alkohole spirytusowe, podczas gdy identyczne wyroby w innych państwach członkowskich kwalifikowane są jako napoje fermentowane. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 824) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH