Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Naukowcy: Regularne, ale umiarkowane picie alkoholu zmniejsza ryzyko cukrzycy

  • Autor: PAP
  • Data: 28-07-2017, 15:36
Naukowcy: Regularne, ale umiarkowane picie alkoholu zmniejsza ryzyko cukrzycy
fot. shutterstock

Osoby regularnie sięgające po alkohol w umiarkowanych ilościach, tzn. kilka razy w tygodniu, są mniej narażone na cukrzycę - twierdzą badacze duńscy na łamach "Diabetologia". Mogą jednak częściej chorować na inne schorzenia.

Główna autorka badania prof. Janne Tolstrup z Uniwersytetu Południowej Danii zastrzega, że nie namawia do picia i przypomina, że nadużywanie alkoholu niszczy zdrowie.

Specjalistka wraz ze swym zespołem przebadała ponad 70 tys. osób, które pytano o to, jak często i w jakich ilościach sięgają po alkohol.

Po raz kolejny potwierdziło się, że najbardziej korzystne dla zdrowia jest wino, szczególnie czerwone. Zmniejszono ono ryzyko cukrzycy o 32 proc. u mężczyzn i o 27 proc. u kobiet, pod warunkiem, że jest ono wypijane trzy lub cztery razy w tygodniu (w porównaniu do osób, które sięgają po ten trunek rzadziej niż raz w tygodniu).

Ryzyko cukrzycy redukuje również piwo, ale w mniejszym stopniu niż wino. Wpijając od jednego do sześciu puszek piwa tygodniowo zagrożenie tą chorobą u mężczyzn jest o 21 proc. mniejsze (w porównaniu do tych, którzy piją mniej niż jedno piwo tygodniowo). W przypadku kobiet nie stwierdzono, żeby piwo w jakichkolwiek ilościach chroniło je przed cukrzycą.

U obu płci mocne trunki nie chronią przed cukrzycą, u kobiet mogą nawet zwiększać ryzyko tej choroby, szczególnie wtedy, gdy są wypijane w większych ilościach. Przykładowo gin kilka razy w tygodniu zwiększa u kobiet ryzyko cukrzycy o 83 proc.

Co ciekawe, duńskie badania nie wykazały, że upijanie się sprzyja cukrzycy. Stwierdzono natomiast, że w przypadku tej choroby bardziej korzystne jest częstsze spożywanie wina lub piwa, ale w mniejszych ilościach niż odwrotnie. Inny specjaliści zwracają jednak uwagę, że częste sięganie po alkohol jest bardziej szkodliwe dla wątroby, ponieważ nie ma ona czasu na regenerację.

Duńskie badania wykazały również, że umiarkowane picie alkoholu kilka razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca oraz udaru mózgu. Jednocześnie potwierdzają one, że alkohol niekorzystnie wpływa na choroby przewodu pokarmowego, szczególnie na wątrobę i trzustkę.

"Alkohol może wpływać na ponad 50 różnych schorzeń, dlatego nie namawiamy do tego, że by po niego sięgać" - podkreśla prof. Tolstrup.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • żul 01-08-2017, 09:18:
Pani zdrowie dr. Tolstrup :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH