REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Naukowcy z UŚ wyizolowali drożdże, które wykorzystano do produkcji piwa

  • Autor: PAP
  • Data: 26-10-2016, 13:48
Naukowcy z UŚ wyizolowali drożdże, które wykorzystano do produkcji piwa
fot, PTWP

Młodzi naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wyizolowali z jabłek szczep drożdży, który został następnie wykorzystany w produkcji piwa rzemieślniczego BioWar. Autorzy projektu mają też plany szerszego wykorzystania tych drożdży w przemyśle.

REKLAMA

Projekt BioWar realizowali naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ w ramach Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników "Planeta". Władze uczelni podczas środowej konferencji prasowej podkreślały, że to znakomity przykład współpracy uniwersytetu z gospodarką i dowód ich wsparcia studenckiej kreatywności.

Jeden ze współtwórców projektu, Michał Krzyżowski, który jest piwowarem domowym, zastanawiał się wraz znajomym nad izolacją ze środowiska drożdży i zastosowaniem ich w przemyśle. Tak dwa lata temu narodził się projekt, do którego młodzi naukowcy przekonali opiekunów i struktury uniwersyteckie.

Inicjatorzy projektu byli wtedy na ostatnim roku studiów magisterskich, dlatego prace zostały zawieszone. Pomysł wrócił po roku, kiedy Krzyżowski był już studentem studiów doktoranckich. Rozpoczął pracę z kolegami pod opieką naukową doktora Sławomira Sułowicza i magistra Sławomira Borymskiego.

Naukowcy pobierali wymaz z owoców - np. jabłek i mango - z którego w laboratorium namnażali i izolowali drożdże, które poradziłyby sobie w stosunkowo wysokim stężeniu alkoholu. W projekt było zaangażowanych kilkanaście osób, które podczas setek godzin zbadały 60 szczepów, sprawdzając ich profil morfologiczny i smakowy. Po analizach do ostatecznego testu wybrali trzy najbardziej obiecujące, z których wybrano ten jeden szczep, z polskich jabłek.

Został on przekazany do browaru rzemieślniczego ReCraft, którego przedstawiciele wsparli naukowców przekazując swą wiedzę, świeże składniki i sprzęt. Pomocy udzielili też przedstawiciele Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz firma ZFM, która pomogła stworzyć prototyp bioreaktora, niezbędnego do namnożenia większej ilości drożdży.

Piwo BioWar zostało wyprodukowane w jednej serii, nie będzie już wytwarzane, choć naukowcy nie wykluczają produkcji innych piw z wykorzystaniem tego samego szczepu. Mają też plany szerszego wykorzystania drożdży. Spektrum ich zastosowania jest bardzo duże.

"Drożdże mogą być powszechnie stosowane - chociażby w dietetyce, ponieważ są bogatym źródłem mikro- i makroelementów. Są także wykorzystywane w produkcji kremów - są zdrowe dla skóry, mają bardzo dużo witaminy D, która jest łatwo wchłanialna" - powiedział Krzyżowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 845) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH