Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niedługo w Polsce odbędzie się święto młodego cydru

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-09-2014, 13:30

W Polsce wkrótce odbędzie się święto młodego cydru. Młoda branża, która w tym sezonie zdecydowanie zdobyła Polaków, świętuje pierwsze zbiory jabłek, pierwszy młody cydr i ustanawia nową tradycję na wzór francuskiego święta Beaujolais Nouveau.

- Drogą do sukcesu polskiej gospodarki jest promowanie tego, co mamy najlepsze, czyli polskich jabłek. To jednak tylko połowa prawdy. Sukcesem kraju posiadającego naturalne zasoby jest rozwinięcie na ich bazie przetworzonych produktów najwyższej jakości, które dzięki unikalnej jakości i jej promocji uzyskują renomę - mówi prezes zarządu grupy Ambra SA, Robert Ogór.

- Takim przykładem jest szansa dla polskiego cydru, który w naturalnej produkcji, wykorzystując walory smakowe polskich jabłek może stać się poszukiwanym i cenionym napojem na wielu rynkach zagranicznych. Odkryli to już sami Polacy, którzy pokochali jego smak w naturalny, intuicyjny sposób - dodaje.

- Teraz kluczem do sukcesu polskiego cydru jest rozwój branży w oparciu o szeroki ruch producentów, pasjonatów jakości, sadowników poszukujących własnej receptury najlepszego naturalnego cydru. Pierwsza edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru to okazja do pierwszego spotkania w sprawie, w której wszyscy jesteśmy nowi, na początku drogi: nowych producentów, nowych miłośników, nowych konsumentów i w końcu również nowego, młodego cydru ze zbiorów 2014 r. Udowodnimy, że Polska ma potencjał, aby stać się krajem cydru, jak np. Hiszpania jest zagłębiem win gronowych. Jesteśmy przekonani, że nasza inicjatywa stanie się równie popularna jak Beaujolais Nouveau, co roku przyciągając do Lublina miłośników cydru i jabłkowego smaku z całej Polski - podkreśla Robert Ogór.

„Lubelskie Święto Młodego Cydru" obędzie się w sobotę, 20 września w Lublinie.

Wydarzenie łączy w sobie ideę promocji polskich jabłek - najlepszych na świecie - i naturalnych produktów, takich jak wysokiej jakości polskie cydry produkowane tradycyjnymi metodami, ze świeżych jabłek. Pomysł zjednoczył sadowników, producentów cydru i przetworów z jabłek, naukowców, a także środowisko artystyczne.

Dzięki temu w Lublinie nie tylko spróbujemy kilku odmian jabłek i wielu rodzajów cydru, ale również zobaczymy, jak powstaje sok z jabłek i poznamy sprawdzoną recepturę na domowy cydr.

- Spróbujemy wielu różnych cydrów, pokażemy jak się tłoczy świeży sok jabłkowy, zdradzimy przepis na domowy cydr, zrobimy setki ekologicznych koszy na owoce. Rozdamy ponad tonę jabłek, a z kolejnych czterech wyciśniemy sok - uzupełnia Michał Rozalicz, dyrektor marketingu Ambra SA, która jest producentem Cydru Lubelskiego, głównego sponsora święta.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • pablito 26-09-2014, 21:35:
Sam się nad tym zastanawiam ale mam nadzieję, że już niedługo młody będzie na pułkach w sklepach
  • ZB.ofia 26-09-2014, 01:05:
OK jest ten młody cydr, ciekawe, czy będzie go można kupić w sklepie, czy tylko będzie "rzucany" na imprezy?
  • patryk 21-09-2014, 17:02:
I już po Święcie Młodego Cydru :) Imprezę zaliczam do udanych! Znajomych spotkałem, cydru się napiłem, pogoda dopisała, czego chcieć więcej..

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH