Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Nowe możliwości dla produkcji win o niskiej zawartości siarczynów

Oczekiwania konsumentów zmieniają się bardzo szybko w sektorze żywności i napojów. Trend “naturalnych i czystych” produktów ma również wpływ na branżę winiarską. Konsumenci chcą, aby producenci wina minimalizowali stosowanie egzogennych produktów, takich jak konserwanty. Obniżenie zawartości siarczynów w winach, a nawet produkcja win bez zawartości siarczynów - to najwyraźniejszy przejaw tego trendu – mówi Dejan Ristov, Enolog, Chr. Hansen.

Nowe możliwości dla produkcji win o niskiej zawartości siarczynów
Dejan Ristov, Chr. Hansen

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 14-03-2019, 14:24

Siarczyny mają wpływ na zdrowie około 10 proc. wszystkich konsumentów. Większość z nich cierpi na drobne dolegliwości, jednakże u osób chorych na astmę mogą one spowodować poważne objawy.

- Od samego początku nasza firma nie ustaje w dążeniach do obniżenia zawartości siarczynów, które są stosowane do produkcji wina. Powstrzymują one niekontrolowany rozwój drożdży w procesie fermentacji, zwiększają odporność na utlenianie oraz zapobiegają rozwojowi niepożądanych bakterii kwasu octowego. Można ten sam cel osiągnąć jednak w sposób naturalny – uważa Dejan Ristov.

Wpływowa dziś książka „ Jak zrobić wspaniałe wina bez siarczynów” stwierdza stanowczo: aby walczyć z rozwojem niepożądanych mikroorganizmów, najlepszym sposobem jest stosowanie dobrze znanych, bezpiecznych i wysoko skoncentrowanych rozwiązań mikrobiologicznych z gamy ViniFlora® - opracowanych przez Chr. Hansen.

Chr. Hansen to globalna firma biotechnologiczna oferująca naturalne rozwiązania mikrobiologiczne dla branży spożywczej, farmaceutycznej oraz rolnictwa. Posiada unikalny bank kultur bakterii liczący ponad 30 tys. szczepów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Dejan Ristov RSS ALERT    /    Chr. Hansen RSS ALERT    /    wino RSS ALERT    /    biotechnologia RSS ALERT    /    biotechnologia w sektorze spożywczym RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.171.183.163
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.