Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

O lubuskim winiarstwie znów będzie głośno

  • Autor: rp.pl
  • Data: 06-10-2017, 19:18
O lubuskim winiarstwie znów będzie głośno
fot. Shutterstock

Po udanym wrześniowym Winobraniu szykuje się kolejna atrakcja: Święto Lubuskiego Młodego Wina - czytamy na rp.pl.

Po niedawnym winobraniu na winnicy samorządowej – największej w kraju, już niebawem mieszkańców regionu i turystów czeka kolejna gratka – II Święto Lubuskiego Młodego Wina, największa w regionie jesienna atrakcja dla miłośników winiarstwa. Impreza ma się odbyć w listopadzie (18 lub 25) i chociaż ma niedługą tradycję, to już zyskała sławę. W ubiegłym roku ściągnęła rzesze fanów, a Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze wręcz pękało w szwach.

Tradycje winiarskie na ziemi lubuskiej są wyjątkowo długie, bo sięgają aż średniowiecza. W przeszłości region słynął z uprawy winorośli, które zajmowały ogromne połacie ziemi. Te szczytne tradycje odbudowuje samorząd województwa, który chce doprowadzić do ponownego rozkwitu lubuskiego winiarstwa.

W połowie września odbył się wielki zbiór plonów – drugie już winobranie na winnicy samorządowej o powierzchni 35 hektarów, czyli Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Impreza przyciągnęła tłumy. Uczestnicy mogli zobaczyć, jak wygląda tradycyjna produkcja wina, spróbować – na razie – soku z winogron, bo na przemianę w wino trzeba poczekać. Beaujolais z zebranych tu winogron będzie gotowe w listopadzie – wtedy będzie można ocenić, jak smakuje wino z samorządowej winnicy. Owoce zbierano z winnych pól między wsiami Zabór i Łaz, po czym wspólnie je wyciskano i degustowano. Towarzyszyły temu występy Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca.

Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze zostało otwarte w październiku 2015 r. W działającej w Zaborze samorządowej winnicy swoje uprawy prowadzi 13 winiarzy. Głównym celem stworzenia Centrum był rozwój marki i potencjału turystycznego województwa, ale i budowanie tożsamości regionalnej, integracja środowisk winiarskich i odradzanie tradycji związanych z uprawą winorośli i tutejszą produkcją wina.

Na terenie winnicy samorządowej uprawiane są odmiany szlachetne (tzw. vitis vinifera) oraz hybrydowe, tzw. mieszańce. Arkadiusz Mieczyński, kierownik wydziału projektów turystycznych i promocji Lubuskiego Centrum Winiarstwa mówi, że 70 proc. upraw to odmiany białe, które znakomicie uprawia się w naszym klimacie. Do najpopularniejszych należą: m.in. Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Zweigelt, Riesling, Regent i Rondo. Większość win produkowanych w województwie to wina wytrawne lub półwytrawne.

 

Więcej na rp.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH