Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Okocim: rynek piw Ale to niewielki procent całego rynku, ale rozrasta się

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-10-2017, 12:48
Okocim: rynek piw Ale to niewielki procent całego rynku, ale rozrasta się
fot. materiały prasowe

Choć w Polsce dostępna jest już szeroka gama piw typu Ale, to jednak jest to rynek rozdrobniony, a piwa tego gatunku stanowią tylko niewielki procent wolumenu piwa sprzedawanego w naszym kraju. Marka Okocim wprowadza na rynek nowość i alternatywę dla lagerów - Okocim Polskie Ale, przedstawiciela dużej rodziny piw górnej fermentacji.

- Świat piwa dzieli się na dwie kategorie – Lagery i Ale. Na naszym rynku zdecydowanie dominują te pierwsze - jasne pełne. Z kolei Ale to przedstawiciel piw górnej fermentacji - najstarszych piw na świecie, znanych w zasadzie od początków piwowarstwa i popularnych w wielu krajach – mówi Paweł Zych, piwowar z Browaru Okocim.

– Nasze Polskie Ale to doskonała alternatywa dla Lagerów. Ma orzeźwiający smak, zbalansowany aromat i przyjemną bursztynową barwę. Mamy nadzieję, że okocimski Ale zyska wielu fanów, również pośród osób, które do tej pory niechętnie sięgały po piwa górnej fermentacji - dodaje.

Ale a lager - na czym polega różnica?

Lager to piwo dolnej fermentacji. Warzony jest z użyciem drożdży dolnej fermentacji z gatunku Saccharomyces carlsbergensis – obecnie powszechnie znane jako Saccharomyces pastorianus. Obecna nazwa Saccharomyces pastorianus została wprowadzona przez niemieckiego badacza Maxa Reessa w 1870 r. na cześć Ludwika Pasteura, który odkrył fizjologiczną naturę fermentacji alkoholowej oraz kluczową rolę, jaką odgrywają w niej drożdże. Przez wiele lat, począwszy od 1908 r., powszechnie używano nazwy synonimicznej Saccharomyces carlsbergensis, honorującej dorobek prof. Emila Christiana Hansena. Hansen pracując w laboratorium Carlsberg w Kopenhadze, rozwinął badania Ludwika Pasteura i w 1883 r. jako pierwszy na świecie wyhodował czystą kulturę drożdży dolnej fermentacji i opracował metodę ich namnażania. Ten typ drożdży wymaga niższych temperatur, dlatego piwo jest fermentowane w warunkach od ok. 6 do 12 stopni Celsjusza i ma dłuższy czas fermentacji.

Z kolei Ale to piwo górnej fermentacji, do warzenia którego używane są szczepy drożdży górnej fermentacji z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Ale fermentowane jest w wyższych temperaturach, 18-25 stopni Celsjusza. Technologia warzenia ma wpływ na wygląd i smak piwa. Wyższa temperatura fermentacji sprawia, że piwa typu Ale charakteryzują się bardziej złożonym smakiem i aromatem obfitującym w nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe niż Lagery.

Ale Ale nierówne

Na świecie dostępna jest bardzo szeroka gama piw typu Ale. Historycznie były one warzone głównie w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Belgii, Niemczech, a także w niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych oraz Kanady. Obecnie piwa te wzorowane są na stylach narodowych – Ale warzone w różnych krajach mają swoją specyfikę.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.