Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pilsweizer wprowadza piwo Legnickie, w 2018 r. chce otworzyć hurtownię patronacką

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-01-2018, 11:42
Pilsweizer wprowadza piwo Legnickie, w 2018 r. chce otworzyć hurtownię patronacką
fot. materiały prasowe

Browar Pilsweizer we współpracy z Piwa Tradycyjne S.C. wprowadza na rynek nową markę piwa – Legnickie. W planach na 2018 obie strony mają poszerzenie palety piw Legnickich o dodatkowe smaki oraz uruchomienie w Legnicy patronackiej hurtowni piw, wyłącznie z piwami Pilsweizera. Będzie to pierwsza tego typu hurtownia marki Pilsweizer w Polsce.

Nowe piwo sprzedawane będzie wyłącznie w Legnicy i jej okolicach. Dołącza do linii piw Browaru Pilsweizer związanych z konkretnymi miejscowościami, które kierowane są zarówno do społeczności lokalnych i „lokalnych patriotów”, jak i do turystów odwiedzających daną miejscowość czy region.

- Legnica ma bogate tradycje piwowarskie, niestety bardzo podupadłe w ostatnim czasie. Pierwszy browar w Legnicy powstał w 1345 roku i był własnością książęcą, należał do Piastów. Obecnie istniejący, ale nie działający browar pochodzi z przełomu XIX i XX w. Po II wojnie światowej produkowano w nim piwo na użytek Armii Radzieckiej, stacjonującej wtedy w Legnicy, w 1956 roku utworzono Legnickie Zakłady Piwowarskie, które przejęły browar, a obecnie jest on w rękach prywatnych i niestety niszczeje. Stąd pomysł by wskrzesić ideę lokalnego piwa, który realizujemy we współpracy z Browarem Pilsweizer - mówi Rafał Domański, prezes spółki Piwa Tradycyjne.

- Na przyszły rok planujemy poszerzanie współpracy z Browarem Pilsweizer. Zamierzamy poszerzyć paletę oferowanych piw Legnickich do 3 smaków – do obecnego jasnego pilsa dołączą dwa inne, w tym jedno ciemne. W 2018 roku chcemy także otworzyć w Legnicy hurtownię piwa, oferującą całą paletę piw marki Pilsweizer - dodaje Rafał Domański.

Wprowadzane właśnie do sprzedaży Legnickie to jasne piwo z kategorii pils, pasteryzowane i filtrowane, o zawartości alkoholu 5,5 proc. (12 Blg.). Piwo produkowane jest w oparciu o słód jęczmienny i chmiele: Marynka, Lubelski i Magnum.

- Nasza „filozofia” i strategia zakłada poza produkcją piw ogólnopolskich, także produkcję piw lokalnych, przede wszystkim na potrzeby regionu, w którym fizycznie funkcjonujemy, czyli Małopolski i Podkarpacia, ale nie tylko. Współpraca z Piwa Tradycyjne SC, a w jej ramach m.in. uruchomienie w tym roku hurtowni patronackiej w Legnicy, wpisuje się z kolei w naszą strategię ciągłego rozwoju dystrybucji piw marki Pilsweizer na terenie całego kraju – mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu oraz członek zarządu Browaru Pilsweizer.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej (k. Nowego Sącza) browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka. 

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Stanisław 10-01-2018, 06:32:
Lokalne piwo to piwo z danego regionu a nie jeden i ten sam produkt rozlewany pod różnymi etykietami. To piwo nie ma indywidualnego charakteru i regionalizmu a jedynie zabieg marketingowy.
Nie wzięliście państwo pod uwagę, że robienie klientów w balona wcześniej czy później okaże się porażką.
Jest to również celowe wprowadzanie klienta w błąd czym powinien zająć się UOKiK.
  • komasz_topyra 09-01-2018, 14:13:
Kolejny browar, który pod wspaniałą otoczką regionalności wypuszcza zwykłego pilsa. Jak można nazwać to regionalnym piwem skoro smakuje tak samo w Gdańsku, Krakowie czy Rzeszowie? W dzisiejszych czasach gdy modyfikacja wody pozwala uzyskać takie same parametry we wszystkich browarach, przy tych samych drożdżach i słodach z tej samej słodowni jak chcecie robić piwo, które ma się różnić od innych?
  • Aga 08-01-2018, 23:34:
A kiedy będzie piwo sądeckie i tarnowskie?.Powodzenia w biznesie.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH