Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Plany resortu zdrowia ws. ograniczenia reklamy piwa uderzą w browary rzemieślnicze

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-10-2017, 11:03
Plany resortu zdrowia  ws. ograniczenia reklamy piwa uderzą w browary rzemieślnicze
Marek Kamiński, współwłaściciel Browaru Kingpin fot. Browar Kingpin

Plany Ministerstwa Zdrowia dotyczące ograniczenie spożycia alkoholu, które zakładają m.in. wydłużenie zakazu reklamy piwa  o trzy godziny do godz. 23-ciej, uderzą w browary rzemieślnicze. - To broń dla międzynarodowych koncernów w walce z polskimi browarami rzemieślniczymi – mówi Marek Kamiński, współwłaściciel rzemieślniczego Browaru Kingpin.

Czytaj też: „MZ chce rozszerzyć zakaz spożywania alkoholu i ograniczyć reklamy piwa".

– Wielkie koncerny, które masowo sprzedają tanie piwo, zapewne nie ucierpią na zmianie prawa. Choć produkują one masowe piwo, którego - w większości przypadków - jedyną zaletą jest zawartość alkoholu, przepisy mające wspomagać walkę z alkoholizmem nie zaszkodzą im. Proponowane restrykcje mogą natomiast uderzyć w browary rzemieślnicze, które mają wkład w coraz większą kulturę picia Polaków  - mówi Marek Kamiński.

Wśród propozycji Ministerstwa Zdrowia są m.in.: obowiązek umieszczenia wartości kalorycznej trunku na każdym opakowaniu, zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych poza miejscami do tego wyznaczonymi (czyli np. w Warszawie nie będzie można wypić piwa na popularnych bulwarach nadwiślańskich), ograniczenie liczby sklepów sprzedających alkohol, zakaz reklamy piwa poza godzinami 23-6.

Kamińskie podkreśla, że celem zmian ma być ograniczenie spożycia alkoholu, ale ofiarą mogą być polskie browary rzemieślnicze, które mają niewielki udział w rynku, za to tworzą wysokiej jakości, różnorodne i doceniane również na świecie piwa.

– Sporym problemem dla rzemieślników będzie obowiązek podawania wartości energetycznej piwa. Żeby to precyzyjne zmierzyć, przy każdej warce niezbędne będą badania laboratoryjne. Inaczej błąd o jedną czy dwie kalorie może być podstawą do grzywny. Tymczasem koszt badań laboratoryjnych jest wysoki. A przecież rzemieślnicy wprowadzają na rynek bardzo dużo różnych piw, często warzą nowości. Rocznie na rynku pojawia się ich ponad półtora tysiąca – mówi Marek Kamiński.

- Tymczasem wielkie marki, wyposażone we własne laboratoria, produkują po 4-5 odmian piw. W dodatku u nich warzeniem piwa zajmuje się komputer, nie człowiek. Dlatego wiedzą, że to będzie problem tylko dla małych browarów. Dostaną dodatkowy oręż do walki z piwami rzemieślniczymi – dodaje.

- Podobnie niekorzystne dla polskich przedsiębiorców piwowarskich może być ograniczenie liczby sklepów sprzedających alkohol. Nie znamy jeszcze szczegółów. Można się jednak spodziewać, że ograniczenia uderzą raczej w małych, ambitnych sklepikarzy, a nie w wielkie sieci. A na tym także wygrają koncerny piwne – mówi też współwłaściciel Kingpina.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH