Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Podkarpackie: Będą szkolenia z uprawy winorośli i produkcji wina

  • Autor: PAP
  • Data: 08-04-2014, 12:06

Uprawa winorośli i produkcja wina będą tematami szkolenia dla początkujących lub przyszłych winiarzy. Przedsięwzięcie zorganizowało Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia - poinformowała we wtorek sekretarz SWP Ewa Wawro.

"Zajęcia odbędą się w maju w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa. Będzie je prowadził Roman Myśliwiec, prekursor podkarpackiego winiarstwa i autor kilkunastu książek o tej tematyce" - powiedziała Wawro.

Uczestnicy kursu dowiedzą się jak zlokalizować winnicę, jakie wybrać odmiany winorośli oraz jak je pielęgnować, chronić przed mrozami, chorobami i szkodnikami. Zdobędą wiadomości m.in. o podstawowych właściwościach winogron jako surowca winiarskiego.

Zaplanowano także zajęcia dotyczące organizacji w winnicach pobytu dla turystów. Enoturystyka, czyli turystyka winiarska, cieszy coraz większym zainteresowaniem. Wawro przypomniała, że ponad 70 właścicieli winnic na Podkarpaciu jest przygotowanych do przyjęcia turystów. "Trzy lata temu ofertę turystyczną miało tylko kilkanaście winnic w regionie" - dodała.

Stowarzyszenie szkolenia prowadzi od 10 lat. W ostatnich latach uczestniczyło w nich nawet po 100 osób. Wielu uczestników pochodzi spoza Podkarpacia, m.in. z Małopolski, Śląska, Mazowsza, Świętokrzyskiego i Lubelskiego.

Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 60 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH