REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Podkarpackie: Słabe zbiory w winnicach

  • Autor: PAP
  • Data: 28-10-2014, 12:40

Na Podkarpaciu zakończyło się winobranie. Winiarze zebrali średnio od dwóch do trzech ton owoców z hektara. W niektórych winnicach zbiory były nawet dziesięciokrotnie niższe niż w roku ubiegłym; wtedy zebrano od siedmiu do dziesięciu ton z hektara.

REKLAMA

Było kilka przyczyn, które zadecydowały o tegorocznych zbiorach. Przede wszystkim opóźnienie w wegetacji spowodowane przez majowe przymrozki, które uszkodziły młode, najwcześniejsze pędy. Potem dołożyła się do tego kapryśna pogoda w lecie; w jej konsekwencji pojawiły się m.in. choroby grzybowe na gronach" - powiedziała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Dodała, że "tylko w nielicznych podkarpackich winnicach winobranie można uznać za dobre". "W zdecydowanej większości tegoroczne winobranie jest kilkakrotnie, a w niektórych gospodarstwach nawet dziesięciokrotnie słabsze niż w poprzednim sezonie" - zauważyła.

Podkreśliła, że słabe winobranie w tym roku nie jest tylko polską specyfiką. "Podobnie jest w całej Europie, np. na Węgrzech niektórzy winiarze w ogóle nie przystąpili do winobrania" - zaznaczyła Wawro.

Dariusz Rosół, właściciel ponad dwuhektarowej winnicy z okolic Przeworska, zalicza się do tych nielicznych w regionie, którzy są zadowoleni z tegorocznych zbiorów. Zebrał ok. sześciu ton z hektara.

"Miałem szczęście ominęły mnie wiosenne przymrozki. Natomiast gradobicie, które przeszło na przełomie lipca i sierpnia częściowo uszkodziło grona jedynie dwóch odmian" - powiedział.

Wawro wskazała, że o tym czy tegoroczne wino będzie winem dobrego rocznika, zdecyduje nie ilość, lecz jakość. Teraz winiarze mają pełne ręce roboty w piwnicy przy pielęgnacji fermentującego jeszcze wina - powiedziała.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska.

Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina oraz rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia; pierwsza winnica powstała w Jaśle.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Michniak 30-10-2014, 19:35:
Podkarpacie do uprawy wina nadaje się jak Uzbekistan do uprawy bawełny

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH