Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Podlubelska cydrownia ma ułatwić sadownikom zakładanie cydrowni i produkcję cydru

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-12-2015, 12:55
Podlubelska cydrownia ma ułatwić sadownikom zakładanie cydrowni i produkcję cydru
fot. Shutterstock

Pokazowa cydrownia, która powstała na Lubelszczyźnie, ma zachęcić, pomóc i ułatwić sadownikom zakładanie własnych cydrowni oraz produkowanie polskiego cydru naturalnego, dzięki czemu region lubelski może stać się polską cydrową Toskanią.

W dniu 5 listopada, na Lubelszczyźnie została pokazana pierwsza pokazowa cydrownia, czyli wytwórnia cydru, gdzie podczas warsztatów można zobaczyć jak od początku do końca powstaje polski cydr. Pierwsza pokazowa cydrownia powstaje i zostanie uruchomiona w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce koło Kraśnika.

Cydrownia ma być ważnym obiektem w ambitnych planach rozwoju Lubelszczyzny jako cydrowej Toskanii i ma prowadzić m.in. do aktywizacji sadowników przy otwieraniu lokalnych cydrowni.

- Przecieramy szlaki, zbieramy informacje, udowadniamy, że można. Chcemy pokazać sadownikom, że cydrownia to prosta inwestycja, której koszt można porównać z zakupem ciągnika. Wybraliśmy technologię, którą każdy może dopasować do własnych potrzeb – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

- Spodziewamy się, że największym wyzwaniem będą procedury formalne, o których uproszczenie apelujemy. Dzięki wzorcowej cydrowni stworzymy biznesplan gotowy do powielania. Będziemy poszukiwać najlepszych receptur, pozyskamy wiedzę na temat doboru odmian jabłek, temperatury fermentacji, długości okresu maceracji - dodaje.

- Każdy taki niuans ma znaczenie dla smaku naturalnego cydru. To doświadczenia praktyczne, którymi chcemy się dzielić podczas tego typu warsztatów, w publikacjach, na konferencjach. Misja edukacyjna to jedno z naszych najważniejszych zadań – mówi również.

Program Stowarzyszenia zakłada, że produkcja cydru może przyczynić się nie tylko do zwiększenia przychodów sadowników, ale też do rozwoju całych regionów i poszerzenia polskiej oferty eksportowej.

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ocenia, że polski cydr może stać się polską narodową specjalnością i źródłem dobrobytu polskich regionów, tak jak wino jest źródłem międzynarodowej sławy francuskiej Burgundii czy włoskiej Toskanii.

Cydr, czyli fermentowany napój alkoholowy z jabłek, to bardzo młoda kategoria alkoholi w Polsce, która w naszym kraju zaczęła raczkować dopiero niedawno.

Zdaniem ekspertów sprzedaż cydru w Polsce może docelowo osiągnąć poziom 70-80 miliona litrów, czyli ok. 2,0 proc. sprzedaży piwa w naszym kraju.

Lubelszczyzna to drugim pod względem wielkości jabłkowy region Polski (22 tys. hektarów sadów), z którego w 2014 roku zebrano 561,3 tys. ton jabłek, czyli 15,5 proc. krajowej produkcji tych owoców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH