Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy coraz chętniej sięgają po wina musujące

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-05-2015, 11:47
Polacy coraz chętniej sięgają po wina musujące
fot. shutterstock.com

Polacy coraz częściej sięgają  po wina musujące bez specjalnej okazji, a kategorii szczególnie służy sezon wiosenno-letni, chociaż największe zainteresowanie winami musującymi obserwowane jest w okresie świąteczno–noworocznym. W pozostałej części roku pretekstem do zakupu jest świętowanie różnych prywatnych wydarzeń – informuje Polska Rada Winiarstwa (PRW).

Według PRW wina musujące stanowią obecnie ok. 12 proc. wszystkich win. Kategoria ta nie rozwija się, co prawda tak dynamicznie jak win spokojnych i stołowych,  stanowi jednak istotną i stabilną część rynku, rosnąc w tempie ok. 1- 3 proc. rok do roku.     

Najszybciej spośród win musujących, bo w tempie dwucyfrowym rośnie sprzedaż szampanów.  Mimo takich osiągnięć jest to kategoria nadal niszowa, przede wszystkim ze względu na swoją wysoką cenę. Polski konsument coraz częściej sięga również po inne wina musujące z wyższej póki. Najpopularniejsze pozostają jednak nadal wina musujące w przedziale 20 - 40 zł.

Apogeum sprzedaży - ok. 60 proc. win musujących przypada, co roku w okresie sylwestra i karnawału.

- Tradycyjnie pijemy je, by uczcić ważne wydarzenia, ale zachęcam do sprawdzenia jak fantastycznie smakują w ciepłe letnie dni. Są lekkie i przyjemnie orzeźwiające, znakomite na garden party  i wieczorne chwile relaksu – mówi Elżbieta Pawłowska, Dyrektor Biura PRW.

- Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, producenci coraz częściej oferują wino musujące w mniejszych szklanych butelkach, co jest bardziej praktyczne w przypadku kameralnych spotkań – mówi Elzbieta Pawłowska.

W Polsce znajdziemy wiele godnych polecenia wyrobów z Francji, Hiszpanii czy Włoch, jak również z innych krajów, takich jak Niemcy, Australia, czy Ameryka. Na rynku dostępne są również wina musujące produkowane w kraju, ale z surowców z importu. 

PRW podkreśla, że potocznie przyjęło się by prawie każde wino musujące nazywać szampanem. W rzeczywistości jednak nazwa szampan zastrzeżona jest tylko dla win musujących produkowanych  w Szampanii – regionie Francji. Szampan wytwarzany jest z takich szczepów jak: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, a bąbelki w nim zawarte powstają w procesie wtórnej fermentacji przeprowadzonej w butelkach.  Jest to metoda technologicznie trudna i kosztowna .

Odpowiednikiem szampana, jest hiszpańska cava, produkowana tą samą, co szampan metodą. Cava powstaje z rodzimych hiszpańskich szczepów takich jak: macabeo, xarello czy parellady.

Polska Rada Winiarstwa jest ekspertem i największa organizacją w branży winiarskiej. Zrzesza czołowych producentów, importerów i dystrybutorów win i miodów pitnych oraz innych przedsiębiorców związanych z rynkiem winiarskim w Polsce. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH