Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy liderami Europy w warzeniu piwa w domu

  • Autor: portalspożywczy.pl, pr (KatalogMarzeń.pl)
  • Data: 22-10-2013, 10:32

Kultura picia piwa w Polsce zmienia się dynamicznie. Zaczęliśmy interesować się tym, z jakiego browaru pochodzi trunek, jaki ma skład i jak był warzony. Oceniamy smak i aromat. Nie pijemy, a degustujemy i wytwarzamy piwo w domu.

Choć Polacy nadal nie są typowymi piwoszami w Europie, to z roku na rok krajowe spożycie złotego trunku wzrasta. Badania TNS OBOP z początku 2013 r. wskazują, że w tym roku średnie roczne spożycie piwa na osobę może wynieść nawet 100 litrów, co byłoby rekordowym wynikiem.

Rośnie też nasze zaangażowanie w pogłębianie wiedzy na temat browarnictwa. Liczbę hobbystów piwnych w Polsce szacuje się na ponad 50 tys. Przestały liczyć się wyłącznie procenty, coraz większą uwagę przykładamy do smaku i aromatu, lubimy rozmawiać o piwie, wymieniać się ciekawostkami. Stajemy się smakoszami.

Zafascynowaliśmy się także technologią warzenia piwa. Szacuje się, że już około 30 tys. Polaków kiedykolwiek warzyło piwo w domu, co jest najwyższym wynikiem w Europie (źródło informacji: wystąpienie Tomasza Kopyry podczas II Forum Technologii Browarniczych). Silnie rozwinięte piwowarstwo domowe przekłada się na chęć zdobywania rozległej wiedzy w tej dziedzinie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • tumek_pl 14-12-2013, 23:35:
wydaje mi się że destylaty spadają ze względu pracy, nie da się wypić wódki i jutro jechać autem. Piwo lepsze pod tym względem a że ze sklepu powoli nie da się pić robią swoje -wiadomo. Wino to w PL ciężki temat więc póki koncerny będą walić bezmyślnie lagery to Polacy będą robić domówki górnej fermentacji na chmielach USA.
  • Polo 23-10-2013, 11:59:
No i bardzo dobrze. Jest tyle konkursów na piwo uwarzone w domu. Niektórzy wypływają na szerokie wody i uruchamiają swoje browary. Tak trzymać!
To że w Polsce jest tylu domowych piwowarów to wynik tego, że piwo z dużych browarów nie było do spożycia i było drogie. Ludzie wolą uwarzyć taniej swojego dobrego piwka.
  • św. florian 22-10-2013, 18:09:
a skąd autor artykułu wziął te dane dotyczące piwowarów domowych? jakie były metody ich szacowania? no i wreszcie skąd wiadomo, że jesteśmy "liderami Europy"?

Zobacz wszystkie komentarze (5)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH