Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy tylko 15 proc. piwa wypijają poza domem

  • Autor: portalspozywczy.pl, pr
  • Data: 12-06-2013, 11:45
Polacy tylko 15 proc. piwa wypijają poza domem
Polacy piją 97 litrów piwa rocznie na osobę

Pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca Polska zajmuje czwarte miejsce w Europie (97 litrów w 2012r.), po tak piwnych krajach jak Czechy (145 l.) Austria (108,1 l.) Niemcy (107,2 l.) Jednak tylko 15 proc. piwa wypijamy poza domem, podczas gdy Czesi i Belgowie wypijają w piwiarniach 49 proc. łącznej konsumpcji piwa, Austriacy 33 proc., a Niemcy 25 proc. - informuje Grupa Żywiec.

- Dzięki podniesieniu kultury serwowania piwa w lokalach ta tendencja może się zmienić, a lokale, które zwracają uwagę na jakość serwowanego piwa i czystość instalacji, zyskują wielką szansę na rozwój biznesu - ocenia spółka.

Jak podaje Grupa Żywiec, powodem zamówienia drugiego piwa w lokalu jest doskonały smak pierwszego. W lokalach, które na całym świecie przeszły program edukacyjny Heinekena i zdobyły certyfikat potwierdzający perfekcyjne umiejętności serwowania, sprzedaż piwa wzrasta średnio o 6 proc. (m.in. w Holandii i Irlandii). W Australii lokale uczestniczące w takim programie sprzedały średnio 28 proc. piwa Heineken więcej, niż w poprzednim roku, a na Węgrzech zapewniły piwu Soproni z Grupy Heinekena pozycję lidera i wzrost udziałów w rynku z 32.9 proc. do 36.5 proc. (dane za rok 2011).

Polski odpowiednik tej akcji - program „Sztuka Serwowania Piwa", realizowany przez Grupę Żywiec w 2012 r. umożliwił zdobycie specjalnego certyfikatu, potwierdzającego umiejętności serwowania piwa 500 lokalom. W ramach programu przeszkolonych zostało 2250 barmanów z całej Polski, a 5 najlepszych lokali, wybranych przez internautów, zdobyło specjalne nagrody: dedykowane kampanie marketingowe o wartości 20 tys. złotych netto.

Perfekcyjnie serwowane piwo wymaga 7 kroków, na które składają się: dobór odpowiedniego szkła, sprawdzenie jakości i czystości szklanki, opłukanie jej zimną wodą, nalewanie pod kątem 45 stopni, budowanie odpowiedniej piany i zasada, aby nie zanurzać kranu w piwie i wreszcie perfekcyjne podanie nalanego piwa na tekturowej podkładce. W ten sposób odpowiednio zbudowana piana chroni piwo i pozwala dłużej cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem.

W maju 2013 w internetowym i sms-owym głosowaniu konsumenci wybrali 5 spośród 500 certyfikowanych lokali, w których perfekcyjnie serwowane piwo najlepiej smakuje. Zwyciężyły w nim: METRO Club z Bydgoszczy, Free Blues Club ze Szczecina, Bar Febo z Warszawy, KOSMO Coctail Bar ze Starachowic, Gondola PUB z Dąbrowy Górniczej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zasada 13-06-2013, 10:48:
Ciekawi mnie metodologia tego badania, robionego przez dostarczającego piwo i akcesoria. Gdzie poznańskie Setka i Ministerstwo, gdzie łódzka Piwoteka, gdzie wrocławski ZUP, krakowska Omerta.
  • Janko Muzykant 12-06-2013, 14:48:
Szkoda, że w większości polskich pubów sprzedaje się wyłącznie koncernowe pomyje, z których nawet przy największych chęciach nie da się "zbudować" porządnej piany.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH