REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polacy tylko 15 proc. piwa wypijają poza domem

  • Autor: portalspozywczy.pl, pr
  • Data: 12-06-2013, 11:45
Polacy tylko 15 proc. piwa wypijają poza domem
Polacy piją 97 litrów piwa rocznie na osobę

Pod względem spożycia piwa na głowę mieszkańca Polska zajmuje czwarte miejsce w Europie (97 litrów w 2012r.), po tak piwnych krajach jak Czechy (145 l.) Austria (108,1 l.) Niemcy (107,2 l.) Jednak tylko 15 proc. piwa wypijamy poza domem, podczas gdy Czesi i Belgowie wypijają w piwiarniach 49 proc. łącznej konsumpcji piwa, Austriacy 33 proc., a Niemcy 25 proc. - informuje Grupa Żywiec.

REKLAMA

- Dzięki podniesieniu kultury serwowania piwa w lokalach ta tendencja może się zmienić, a lokale, które zwracają uwagę na jakość serwowanego piwa i czystość instalacji, zyskują wielką szansę na rozwój biznesu - ocenia spółka.

Jak podaje Grupa Żywiec, powodem zamówienia drugiego piwa w lokalu jest doskonały smak pierwszego. W lokalach, które na całym świecie przeszły program edukacyjny Heinekena i zdobyły certyfikat potwierdzający perfekcyjne umiejętności serwowania, sprzedaż piwa wzrasta średnio o 6 proc. (m.in. w Holandii i Irlandii). W Australii lokale uczestniczące w takim programie sprzedały średnio 28 proc. piwa Heineken więcej, niż w poprzednim roku, a na Węgrzech zapewniły piwu Soproni z Grupy Heinekena pozycję lidera i wzrost udziałów w rynku z 32.9 proc. do 36.5 proc. (dane za rok 2011).

Polski odpowiednik tej akcji - program „Sztuka Serwowania Piwa", realizowany przez Grupę Żywiec w 2012 r. umożliwił zdobycie specjalnego certyfikatu, potwierdzającego umiejętności serwowania piwa 500 lokalom. W ramach programu przeszkolonych zostało 2250 barmanów z całej Polski, a 5 najlepszych lokali, wybranych przez internautów, zdobyło specjalne nagrody: dedykowane kampanie marketingowe o wartości 20 tys. złotych netto.

Perfekcyjnie serwowane piwo wymaga 7 kroków, na które składają się: dobór odpowiedniego szkła, sprawdzenie jakości i czystości szklanki, opłukanie jej zimną wodą, nalewanie pod kątem 45 stopni, budowanie odpowiedniej piany i zasada, aby nie zanurzać kranu w piwie i wreszcie perfekcyjne podanie nalanego piwa na tekturowej podkładce. W ten sposób odpowiednio zbudowana piana chroni piwo i pozwala dłużej cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem.

W maju 2013 w internetowym i sms-owym głosowaniu konsumenci wybrali 5 spośród 500 certyfikowanych lokali, w których perfekcyjnie serwowane piwo najlepiej smakuje. Zwyciężyły w nim: METRO Club z Bydgoszczy, Free Blues Club ze Szczecina, Bar Febo z Warszawy, KOSMO Coctail Bar ze Starachowic, Gondola PUB z Dąbrowy Górniczej.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zasada 13-06-2013, 10:48:
Ciekawi mnie metodologia tego badania, robionego przez dostarczającego piwo i akcesoria. Gdzie poznańskie Setka i Ministerstwo, gdzie łódzka Piwoteka, gdzie wrocławski ZUP, krakowska Omerta.
  • Janko Muzykant 12-06-2013, 14:48:
Szkoda, że w większości polskich pubów sprzedaje się wyłącznie koncernowe pomyje, z których nawet przy największych chęciach nie da się "zbudować" porządnej piany.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH