Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska ma szanse stać się znana z produkcji win

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2015, 14:16
Polska ma szanse stać się znana z produkcji win
Jacek Jantoń, prezes Grupy Jantoń w winnicy fot. Grupa Jantoń

W Polsce od kilku lat zyskuje na popularności posiadanie własnych piwniczek i małych winnic. To efekt stale rosnącego spożycia wina w Polsce, wzrostu zainteresowania produktami lokalnymi i regionalnymi oraz coraz większej rzeszy pasjonatów i miłośników tego trunku.

Często to właśnie możliwość uzyskania własnego, unikalnego w skali Polski produktu oraz pragnienie stworzenia winiarskiego biznesu są silnymi bodźcami do zakładania własnej uprawy.

Winnice to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie w regionie basenu Morza Śródziemnego. Ze względu na możliwe zmiany klimatyczne i rosnącą popularność winiarstwa również Polska ma szansę powrócić do grona krajów słynących z produkcji wybornych win.

- Im dłużej zajmujemy się danym zagadnieniem, tym staje się nam ono bliższe i tym więcej o nim wiemy – mówi Jacek Jantoń, prezes Grupy Jantoń, producenta i dystrybutora alkoholi, a także właściciel winnicy.

– Moja własna winnica powstała jako kolejny krok rozwoju biznesu firmy Jantoń, jednego z największych polskich producentów, importerów i dystrybutorów branży winiarskiej. Być może w przyszłości moje hobby zaowocuje uzupełnieniem naszej oferty produktowej, ponieważ w winnicy posadziliśmy szczepy winorośli w możliwie optymalny sposób dostosowane do naszego klimatu, a poprzez to mniej popularne lub całkowicie nieznane przeciętnemu konsumentowi. Są to szczepy takie jak: Regent, Leon, Millot, Solaris czy Seyval Blanc - dodaje.

Trzeba jednak pamiętać, że produkcja wina w Polsce wymaga dużych inwestycji, fachowej wiedzy oraz cierpliwości, ponieważ od zasadzenia winorośli do zebrania pierwszych plonów mijają przynajmniej trzy sezony. Na prawdziwe zyski z winnicy mogą liczyć dopiero dzieci i wnuki założycieli. To zdecydowanie inwestycja pokoleniowa.

Dodatkowo w Polsce istnieje wiele ograniczeń prawnych i administracyjnych, które utrudniają prowadzenie własnej winnicy. Rekordziści musieli otrzymać po kilkadziesiąt licencji i pozwoleń na produkcję, a potem kolejne na sprzedaż własnego wina.

Do tego dochodzi jeszcze nadzór akcyzowy oraz wszelkie ograniczenia związane z ustawą o wychowaniu w trzeźwości. Trzeba przygotować się także na możliwość częstych inspekcji urzędników.

Winnica Jacka Jantonia powstała w roku 2013, natomiast firma Jantoń rozpoczęła import win gronowych do Polski szesnaście lat wcześniej.

– Lata doświadczenia w branży pozwoliły mi należycie przygotować się do stworzenia wyjątkowego miejsca na mapie polskich winnic. Obecnie moja duma zajmuje 1,5 hektara terenu upraw winorośli  – mówi Jacek Jantoń.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kostek 16-04-2015, 14:39:
Zwłaszcza znani z grzańca galicyjskiego, z patykiem pisanego.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH