Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polskie browary rzemieślnicze wprowadzają innowację do chmielenia piwa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-11-2017, 09:14
Polskie browary rzemieślnicze wprowadzają innowację do chmielenia piwa
Lupulina fot. materiały prasowe

Chociaż piwo z dodatkiem chmielu warzy się od 4 tys. lat, to okazuje się, że w tym związku nadal jest miejsce na innowacje. W tym roku pierwsi piwowarzy z polskich browarów rzemieślniczych zamiast szyszek, ekstraktów lub granulatu chmielowego zaczęli warzyć piwa z dodatkiem lupuliny – najcenniejszego składnika szyszki chmielowej, zawierającego żywice i olejki eteryczne – informuje rzemieślniczy Browar Pinta.

- Lupulina na pewno całkowicie nie zastąpi granulatu lub szyszek chmielowych, ale jej niezwykłe właściwości i możliwości zastosowań tak naprawdę dopiero są próbowane – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar Browaru Pinta.

Browar Pinta wskazuje, że zainteresowanie piwowarów lupuliną zaczęło się w 2016 r. w Stanach Zjednoczonych po tym, jak firma Yakima Chief-Hopunion z centrum amerykańskiego chmielarstwa w Dolinie Yakima wyprodukowała jasnozielony proszek i zaoferowała go pod nazwą Cryo Hops LupuLN2. Okazało się, że łagodne, aromatyczne IPA albo lekko goryczkowe pale ale stają się jeszcze bardziej aromatyczne i łagodne, jeśli nachmieli się je lupuliną. Na taką możliwość czekały tysiące piwowarów rzemieślniczych, dla których piwa w stylu IPA pozostają najważniejszym segmentem rynku.

Oddzielenie sproszkowanej lupuliny od szyszek chmielowych stało się możliwe dzięki ciekłemu azotowi. W temperaturze poniżej -150 st. C lepka wydzielina ze szczytu szyszki zamienia się w proszek, który może być łatwo strząchnięty z reszty owocostanu. Uzyskany proszek nie tylko nadaje piwu chmielowy smak i aromat pozbawiony cierpkiej goryczki, to jeszcze pozwala uzyskać z warzenia więcej piwa.

Browar Pinta wyjasnia, że najczęściej używany do chmielenia granulat chmielowy albo całe szyszki po wrzuceniu do brzeczki zachowują się jak gąbka, nasiąkając piwem. W ten sposób według różnych ocen piwowarów z warki znika od 5 do 20 proc. uwarzonego piwa. Na dodatek – dzięki koncentracji żywic i olejków w lupulinie – do uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu piwa wystarczy wagowo połowa chmielu dotychczas używanego w postaci granulatu. Analogicznie o połowę spadają koszty transportu i magazynowania.

Pionierskie warzenia piwa z lupuliną ma za sobą coraz więcej browarów rzemieślniczych. Pod koniec 2016 r. pierwsze takie piwa można było spróbować w Stanach Zjednoczonych. Podwójna IPA Pow Pow uwarzona wtedy z chmielu Citra, Mosaic i lupuliny zdobyła bardzo wysokie oceny. Równie dobry odbiór miały takie piwa z lupuliną jak Interboro, Other Half i Burial. W Polsce pionierami w użyciu lupuliny są piwowarzy z browarów Birbant i PINTA. Birbant zaprezentował na Beer Geek Madness 2017 swoją „hiper aromatyczną” IPĘ Powderman.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH