REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Portugalscy winiarze spokojni o jakość zbiorów 2016 i win mimo strat i pogody

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-11-2016, 15:03
Portugalscy winiarze spokojni o jakość zbiorów 2016 i win mimo strat i pogody
fot. biuro prasowe Tejo

Portugalscy producenci win z regionu Tejo są spokojni o jakość win produkowanych z tegorocznych zbiorów winogron, mimo strat w plonach i ciepłej zimy oraz bardzo suchego lata.

REKLAMA

- Nietypowe warunki pogodowe w ciągu roku spowodowały straty w plonach o 15 proc. większe niż w ostatnich latach, jednak nie wpłynęły na jakość winogron – informują przedstawiciele producentów z Tejo.

- Mimo, że optymalne warunki do winobrania nastąpiły później niż się spodziewano, producenci potrafili precyzyjnie określić najlepszy moment do rozpoczęcia zbiorów. Winiarze z Tejo są pewni, że jakość białych i czerwonych odmian winogron jest na tak wysokim poziomie, by produkować z nich wina o dobrej kwasowości i odpowiedniej koncentracji – podaje Mariusz Kulikowski z biura prasowego Komisji TEJO w Polsce.

Zimą w regionie Tejo opady deszczu utrzymywały się na podobnym poziomie jak zazwyczaj, lecz średnia temperatura powietrza była najwyższa od 18 lat. Od 1931 r. tylko dwie zimy były cieplejsze. To zapowiadało przyspieszenie cyklu uprawy winorośli.

Jednak stosunkowo niskie temperatury wiosną unormowały ten proces, dzięki czemu owoce zaczęły pojawiać się na winoroślach w odpowiednim czasie, czyli na przełomie marca i kwietnia.

Duże opady deszczu wiosną dobrze nawodniły glebę przed suchymi miesiącami letnimi. W tym czasie producenci win musieli jednak zadbać o to, by pojawiająca się z nadmiaru wilgoci szara pleśń nie zniszczyła upraw.

Moment owocowania winogron przypadł na okres niskich temperatur i wysokich opadów deszczu, przez co owoce na winoroślach nie zawsze kształtowały się równomiernie.

Z kolei tegoroczne lato w regionie Tejo było bardzo  suche i gorące. Średni poziom temperatur był wyższy niż zwykle, a opady deszczu  występowały bardzo sporadycznie. To wydłużyło okres dojrzewania winogron i zbiory rozpoczęły się prawie dwa tygodnie później niż wstępnie zakładano. W trakcie winobrania temperatura sięgała nawet 36° C w dzień, co skutkowało koniecznością zarządzania przerw w zbiorach. Bliskość rzeki Tag (z portugalskiego TEJO) sprawia, że noce w regionie są chłodniejsze i bardziej wilgotne niż w innych częściach Portugalii. Dzięki temu owoce mogą dłużej pozostawać na krzewach, wolniej uzyskując dojrzałość fonoliczną.  

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 616) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH