Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Portugalskie wino Zmarłych zyskuje popularność

  • Autor: PAP
  • Data: 02-11-2013, 08:38
Portugalskie wino Zmarłych zyskuje popularność

Portugalczycy pielęgnują ponad 200-letnią tradycję przygotowywania Wina Zmarłych. Niezwykły trunek, który do 2008 r. wytwarzany był jedynie w gospodarstwach rolniczych, sprzedawany jest dziś w sklepach spożywczych oraz za pośrednictwem internetu.

Wino Zmarłych odstraszało dotychczas masowego klienta nie tylko swoją nazwą, ale też ze względu na małą wiedzę przeciętnych mieszkańców Portugalii o sposobie jego wytwarzania. Receptura oryginalnego trunku pielęgnowana była głównie w wioskach środkowej i północnej części Portugalii, gdzie pojawiła się wraz z wojskami Napoleona w 1807 r.

Ówczesne władze Portugalii postanowiły "powitać" wkraczających Francuzów pustymi polami, spichlerzami i piwnicami, nakazały chłopom zniszczyć przechowywaną w zagrodach żywność oraz wino lub schować je przed wrogiem.

Ukryte przed Francuzami butelki z winem przeleżały w ziemi co najmniej kilka miesięcy. Pierwsi walory smakowe zakopanego wina odkryli mieszkańcy wioski Boticas, w regionie Tras-os-Montes, w północno-wschodniej Portugalii. Latem 1808 r. wykopali ukryte butelki i skosztowali trunku, który po kilkumiesięcznym leżakowaniu w ciemności i stałej temperaturze pod ziemią stał się winem o wybornym, łagodny smaku, lekko musującym.

Po odwrocie wojsk napoleońskich producenci wina zaczęli stosować tę przypadkowo odkrytą technikę fermentacji wina, aby polepszyć jego jakość. Tak wytwarzane wino stało się symbolem walki o przetrwanie narodu, zwłaszcza ekonomiczne, ale także pewnym symbolem patriotyzmu. Ze względu niecodzienny sposób jego produkcji związany z "pochówkiem" w ziemi zostało nazwane Winem Zmarłych.

Dawna receptura produkcji wina zachowała się mimo upływu czasu. Po winobraniu, przypadającym zazwyczaj na przełom września i października, z winogron uzyskuje się moszcz, który następnie fermentuje w kadziach przez około dwa miesiące. Późną jesienią rozlewany jest do butelek, które są zakopywane w ziemi w piwnicach. Trunek powinien tam pozostać do lata.

"Kluczowy dla jakości tego wina jest proces fermentacji, zachodzący w zakopanych pod ziemią butelkach, gdzie mają one stałą temperaturę. Najlepiej, aby przebywały tam od 7 do 8 miesięcy. Większość rolników wytwarzających dziś Wino Zmarłych wydobywa je z ziemi w okresie letnim" - tłumaczy Armando Pereira, wytwórca oryginalnego portugalskiego wina.

Etnografowie zauważają, że wraz z nasilającą się od drugiej połowy XX w. migracją ludności wiejskiej do miast tradycja wyrobu Wina Zmarłych zaczęła stopniowo zanikać. W wielu rodzinach jest ona jednak przekazywana z pokolenia na pokolenie.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH