Premiumizacja w branży alkoholi sposobem na budowę marki i dotarcie do konsumenta
Premiumizacja to znakomity sposób na budowanie marki, zarówno w aspektach produktowych, jak i w oparciu o wartości dodane. Wyzwań wobec efektywnego dotarcia do konsumentów branży alkoholowej w Polsce jest bowiem bardzo dużo (np. obostrzenia prawne uniemożliwiają wykorzystywanie pełnego spektrum działań marketingowych i promocyjnych). Jednak to nie zniechęca producentów do szukania innych, dozwolonych szans na komunikację, a jedną z nich jest właśnie premiumizacja – ocenia Aneta Sierocińska, specjalista ds. PR w agencji Komunikacja Plus.

Dodaje, że branża alkoholi wysokoprocentowych kilka lat temu z zapałem zaczęła swoją drogę ku premiumizacji oferty, bo pragnienie luksusu możliwe jest do spełnienia również w segmencie mainstreamowym. Dynamiczny rozwój produktów premium stał się dla branży inspiracją do adaptacji tego typu działań przy alkoholach bardziej dostępnych cenowo dla konsumentów. Wiąże się to z korzyściami zarówno dla firm, jak i odbiorców.
I wskazuje, że oprócz obserwacji ekspertów, potwierdzają to też dane z raportu firmy Nielsen pt. „Napoje alkoholowe w Polsce 2018”. Z raportu wynika, że w ubiegłym roku segment alkoholi premium stał się drugim pod względem wartości sprzedaży przedziałem w Polsce – zaraz po największym mainstreamie. W 2017 r. produkty premium stanowiły 18,4 proc. całościowej wartości sprzedaży branży alkoholowej, podczas gdy 2 lata wcześniej poziom ten wynosił 16,4 proc.
Premiumizacja, czyli trend polegający na zwiększeniu lub nadawaniu dodatkowych wartości produktom z niższych przedziałów cenowych, jest obecna w polskiej branży alkoholi nieprzerwanie od kilku lat i wygląda na to, że w najbliższych latach na stałe zagości na rynku. Rosną bowiem możliwości finansowe konsumentów, którzy stają się też coraz bardziej wymagający i świadomi swoich wyborów.
Aneta Sierocińska z Komunikacji Plus podkreśla, że oprócz rosnących oczekiwań wobec samego produktu, wzrasta też potrzeba bardziej angażującej formy komunikacji marek z otoczeniem. Specyfika teraźniejszego odbiorcy bezpośrednio skłania producentów alkoholi wysokoprocentowych do tworzenia kontentu o najwyższej jakości.
– Marki prześcigają się w adresowaniu najskrytszych potrzeb konsumentów. Poprzez odpowiednią komunikację starają się przekonać swoich klientów, że dzięki ich produktom mogą należeć do ekskluzywnego grona. Nie jest to jednak takie proste. Przekaz powinien wzbudzać w odbiorcach poczucie prestiżu i wyjątkowości. Musi być także odpowiednio stargetowany, spersonalizowany i bogaty w eksperckie treści – mówi zaś Anna Knowska, dyrektor zarządzający Komunikacji Plus.
W ramach działań komunikacyjnych, producenci nie zamykają się tylko do grona specjalistów. Praktykowane też są np. kolaboracje marek z cenionymi muzykami, aktorami, podróżnikami czy szeroko rozumianymi influencerami. Aneta Sierocińska z Komunikacji Plus za przykład podaje firmę Stock Polska.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.