REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Grupy Ambra: Cydr powinien być tylko ze świeżego soku

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-05-2015, 11:10
Prezes Grupy Ambra: Cydr powinien być tylko ze świeżego soku
Robert Ogór, prezes Grupy Ambra fot. Ambra

Cydr powinien być produkowany tylko ze świeżego soku, a produkcja taka jest też możliwa na dużą skalę. Nie ma powodu, aby cydrem nazywać produkty jakiekolwiek inne niż te produkowane ze świeżego soku – ocenia Robert Ogór, prezes Grupy Ambra, producenta i dystrybutora win oraz Cydru Lubelskiego.

REKLAMA

- Nie widzę powodu, żeby cydrem nazywać produkty jakiekolwiek inne niż te produkowane ze świeżego soku. Produkcja cydru ze świeżego soku jest również możliwa w dużej skali – uważa Robert Ogór.

- Podobnie zresztą jak wino w Europie produkowane jest tylko z winogron i ze świeżego moszczu winogronowego. I cały ogromny światowy rynek wina istnieje i rozwija się. Są mali producenci i są duzi producenci. Jesteśmy dużym producentem, ale produkujemy cydr ze świeżego soku. Cydr nie musi przegrać z mieszankami, ale trzeba zastrzec na poziomie ustawy, że cydr produkuje się tylko ze świeżego soku - dodaje.

- Wizja rozwoju polskiego cydru łączy się ze zmianą ustawy, przywiązaniem polskiego cydru do świeżego soku, czyli do jabłka i sadowników – mówi również Robert Ogór.

Wtóruje mu główny technolog i kierownik winiarni  Grupy Ambra Artur Dubaj

- Zawartość świeżo tłoczonego soku ma też fundamentalne znaczenie chociażby dla prozdrowotnych cech cydru. Myślę przede wszystkim o polifenolach, które są obecne w cydrze tylko i wyłącznie produkowanym ze świeżego soku – mówi Artur Dubaj.

Przedstawiciele branży obawiają się o rozwój naszego polskiego cydru, z polskich jabłek i podkreślają, że trzeba uregulować w rozsądny sposób zasady produkcji cydru.

W 2014 roku Polacy wypili 9-10 mln litrów cydru wobec 2 mln litrów rok wcześniej.

W 2015 roku możliwe jest podwojenie się rynku, a zgodnie z prognozą branży w ciągu pięciu lat rynek cydru w Polsce może osiągnąć wielkość 80 mln litrów, co odpowiada 2 proc. sprzedaży piwa (wg badań to właśnie piwo smakowe i jasne jest najczęściej zastępowane cydrem).

Grupa Ambra jest liderem rynku wina w Polsce oraz czołowym producentem, importerem i dystrybutorem win w Europie Środkowej i Wschodniej. Tworzące ją spółki prowadzą działalność na rynkach Polski, Czech, Słowacji i Rumunii.

Do Grupy należą takie marki jak Dorato, CIN&CIN, EL Sol, Piccolo, Cydr Lubelski czy Pliska. 

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PIOTER 03-04-2016, 17:21:
Dodawanie siarki i wyrażny posmak chemii plus kilo cukru to raczej nie naturalny cydr.
  • mm 18-05-2015, 20:51:
prezes powiedział... bo prezes wie! A wina to robicie, tylko ze świeżego soku panie prezesie... lans, lans,lans

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH