Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Grupy Ambra: Cydr powinien być tylko ze świeżego soku

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-05-2015, 11:10
Prezes Grupy Ambra: Cydr powinien być tylko ze świeżego soku
Robert Ogór, prezes Grupy Ambra fot. Ambra

Cydr powinien być produkowany tylko ze świeżego soku, a produkcja taka jest też możliwa na dużą skalę. Nie ma powodu, aby cydrem nazywać produkty jakiekolwiek inne niż te produkowane ze świeżego soku – ocenia Robert Ogór, prezes Grupy Ambra, producenta i dystrybutora win oraz Cydru Lubelskiego.

- Nie widzę powodu, żeby cydrem nazywać produkty jakiekolwiek inne niż te produkowane ze świeżego soku. Produkcja cydru ze świeżego soku jest również możliwa w dużej skali – uważa Robert Ogór.

- Podobnie zresztą jak wino w Europie produkowane jest tylko z winogron i ze świeżego moszczu winogronowego. I cały ogromny światowy rynek wina istnieje i rozwija się. Są mali producenci i są duzi producenci. Jesteśmy dużym producentem, ale produkujemy cydr ze świeżego soku. Cydr nie musi przegrać z mieszankami, ale trzeba zastrzec na poziomie ustawy, że cydr produkuje się tylko ze świeżego soku - dodaje.

- Wizja rozwoju polskiego cydru łączy się ze zmianą ustawy, przywiązaniem polskiego cydru do świeżego soku, czyli do jabłka i sadowników – mówi również Robert Ogór.

Wtóruje mu główny technolog i kierownik winiarni  Grupy Ambra Artur Dubaj

- Zawartość świeżo tłoczonego soku ma też fundamentalne znaczenie chociażby dla prozdrowotnych cech cydru. Myślę przede wszystkim o polifenolach, które są obecne w cydrze tylko i wyłącznie produkowanym ze świeżego soku – mówi Artur Dubaj.

Przedstawiciele branży obawiają się o rozwój naszego polskiego cydru, z polskich jabłek i podkreślają, że trzeba uregulować w rozsądny sposób zasady produkcji cydru.

W 2014 roku Polacy wypili 9-10 mln litrów cydru wobec 2 mln litrów rok wcześniej.

W 2015 roku możliwe jest podwojenie się rynku, a zgodnie z prognozą branży w ciągu pięciu lat rynek cydru w Polsce może osiągnąć wielkość 80 mln litrów, co odpowiada 2 proc. sprzedaży piwa (wg badań to właśnie piwo smakowe i jasne jest najczęściej zastępowane cydrem).

Grupa Ambra jest liderem rynku wina w Polsce oraz czołowym producentem, importerem i dystrybutorem win w Europie Środkowej i Wschodniej. Tworzące ją spółki prowadzą działalność na rynkach Polski, Czech, Słowacji i Rumunii.

Do Grupy należą takie marki jak Dorato, CIN&CIN, EL Sol, Piccolo, Cydr Lubelski czy Pliska. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PIOTER 03-04-2016, 17:21:
Dodawanie siarki i wyrażny posmak chemii plus kilo cukru to raczej nie naturalny cydr.
  • mm 18-05-2015, 20:51:
prezes powiedział... bo prezes wie! A wina to robicie, tylko ze świeżego soku panie prezesie... lans, lans,lans

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH