Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PRW: Polskie wina owocowe zdobywają rynki zachodnie

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-12-2015, 16:27
Prezes PRW: Polskie wina owocowe zdobywają rynki zachodnie

Polskie wina owocowe zdobywają rynki zachodnie. W naszym kraju nastąpiły zmiany w postrzeganiu win owocowych, dlatego mamy czym się chwalić, także przed wymagającym polskim konsumentem – ocenia nowy prezes Polskiej Rady Winiarstwa Jerzy Kwaśniewski.

- Liczymy na to, że w ciągu najbliższych kilku lat będziemy w stanie zwiększyć spożycie wina na głowę przynajmniej o dwa litry, wraz z ugruntowaniem zmiany postrzegania w kraju win owocowych, bo już odeszliśmy daleko od produkcji win owocowych z PRL-u, gdzie wino owocowe było synonimem wina niskiej jakości – mówi Jerzy Kwaśniewski, nowy prezes Polskiej Rady Winiarstwa.

- Teraz krajowi producenci win owocowych eksportują to wino, ono zdobywa rynki zachodnie i mamy się czym chwalić - dodaje.

- Mamy też co pokazać krajowemu konsumentowi, który stał się konsumentem wymagającym, jeździ na zachód, korzysta z oferty importerów i dystrybutorów, jeśli chodzi o wina gronowe, ale również z tych wynalazków winiarskich, które przychodzą z zachodu takich jak np. MerlotCola z Francji, czyli mieszaninę Merlot i Coli. Mam też na rynku inne napoje, które są przedziwnymi, całkowicie innowatorskimi wynalazkami, ale znajdują rynek – mówi również prezes Polskiej Rady Winiarstwa.

A czym jego zdaniem różni się dobre wino owocowe od tego niskiej jakości?

- Dobre wino owocowe jest przede wszystkim winem na bazie naturalnego produktu, ale to też może być koncentrat, dlatego że wbrew temu co w nas pokutuje, koncentrat, a świeży sok nie różnią się pomiędzy sobą, jeśli chodzi o walory – mówi Kwaśniewski.  

- Natomiast chodzi o to, żeby ten produkt był produktem zakorzenionym w krajowej tradycji i rzeczywiście opartej na bazie owocowej pochodzącej z kraju - dodaje.

I podkreśla, że polska ustawa winiarska bardzo szczegółowo precyzuje w jaki sposób produkuje się tradycyjne wyroby winiarskie.

- To co mieści się w granicach polskiej ustawy, która bardzo wysoko śrubuje standardy jakościowe, z całą pewnością będzie produktem jakościowym, natomiast to co produkuje się w ramach swobody działalności gospodarczej, ale całkowicie poza ustawą, to można postawić pytanie czy taki produkt jest godny naszego podniebienia – mówi Kwaśniewski.

W ciągu dziesięciu miesięcy tego roku (styczeń-październik) produkcja win owocowych wyniosła łącznie 67,9 miliona litrów i była o 14,3 proc. niższa niż w takim samym okresie 2014 roku.

Od stycznia do końca grudnia 2014 roku produkcja win owocowych w Polsce wyniosła łącznie 98 milionów litrów, czyli o 3,6 proc. więcej niż w 2013 roku. Z kolei w 2013 roku produkcja win owocowych sięgnęła 94,6 mln litrów i była o 4,7 proc. wyższa niż w 2012 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH