REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes ZP PPS: Małym gorzelniom łatwiej jest funkcjonować na wschód od Wisły

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 14-09-2016, 11:52
Prezes ZP PPS: Małym gorzelniom łatwiej jest funkcjonować na wschód od Wisły
Leszek Wiwała, prezes zarządu ZP PPS, fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

Duża część produkcji spirytusu oraz wódek odbywa się we wschodniej części Polski. Małym gorzelniom łatwiej jest funkcjonować na wschód od Wisły. Decydują o tym przede wszystkim względy ekonomiczne - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.

REKLAMA

WIĘCEJ INFORMACJI NT. WSCHODNIEGO KONGRESU GOSPODARCZEGO!

Jak tłumaczy Leszek Wiwała, dziś gigantyczne gorzelnie przemysłowe działające w Niemczech stanowią konkurencję, z którą większość małych krajowych zakładów nie jest w stanie zwyciężyć.

- Mimo atrakcyjnych zagranicznych ofert większość spirytusu spożywczego nadal pochodzi z Polski. Zakłady rektyfikacyjne wybierają współpracę z krajowymi gorzelniami, gdyż poza ceną liczy się także jakość, prawo audytowania surowca i procesu produkcji oraz możliwość zakupu mniejszej ilości spirytusu w jednej transakcji - tłumaczy.

Jak dodaje, branża spirytusowa jest jedną z najmniej rentownych części sektora rolno-spożywczego. Minimalizacja kosztów produkcji ma kluczowe znaczenie. Bardzo istotnym elementem są ceny zboża. - Tak się składa, że im bliżej Bugu, tym ceny żyta czy pszenicy są bardziej atrakcyjne dla przetwórców. Warto pamiętać, że na całą produkcję spirytusu zużywanych jest rocznie ok. 800-900 tysięcy ton zbóż, z czego blisko połowa przypada na produkcję alkoholu na cele spożywcze - dodaje Leszek Wiwała.

Jego zdaniem, Podlasie, Lubelszczyznę, Podkarpackie, a także Warmia i Mazury mają bogate tradycje w produkcji różnych napojów alkoholowych. Do tych tradycji nawiązują też niewielkie firmy rodzinne, które w tym regionie zajmują się rzemieślniczym wyrobem napojów spirytusowych. - Na razie działają w niewielkiej skali, ale liczymy, że wraz z bogaceniem się Polaków, również produkcja w tych firmach będzie rosła. Patrząc na wschodnią Polskę nie można zapomnieć, że dwa największe zakłady spirytusowe w kraju i zarazem jedne z najnowocześniejszych w UE, znajdują się w Lublinie i Białymstoku. Te dwa przedsiębiorstwa mają duży gospodarczy na rozwój regionu. Analiza ekonomiczna wpływu gospodarczego Stock Polska pokazała, że jedna osoba zatrudniona w zakładzie w Lublinie daje zatrudnienie blisko 5 osobom w łańcuchu dostaw, a prawie 15 przy uwzględnieniu dystrybucji. Ponadto branża wpłaca rocznie ponad 11 mld zł danin publicznych, z czego lwia część przypada na podatki płacone we wschodniej części kraju - wymienia prezes ZP PPS. 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bimber w piwnicy 19-09-2016, 09:03:
w ogóle małym gorzelniom jest łatwo funkcjonować, wystarczy wpisac w google gorzelnie i zaraz wyskoczy jak jest łatwo :D

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH