Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja wina w Polsce rośnie, ale daleko nam do potęg Europy. Mamy za to pomysły technologiczne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-09-2017, 13:37
Produkcja wina w Polsce rośnie, ale daleko nam do potęg Europy. Mamy za to pomysły technologiczne
fot. materiały prasowe

Liczba producentów wina w Polsce w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosła niemal pięciokrotnie, jednak nie możemy w tej kwestii mierzyć się z takimi potęgami, jak Włosi, Hiszpanie czy Francuzi. Polacy są zaś autorami rozwiązania technologicznego, które wspiera produkcję i przechowywanie wina.

Pod względem produkcji wina w skali europejskiej nadal raczkujemy, bo produkujemy tego trunku 7000 razy mniej niż będący liderami Włosi, czy 270 razy mniej niż Węgrzy.

Produkcja wina w Polsce w ostatnich latach dynamicznie się rozwija. Według danych Agencji Rynku Rolnego mamy coraz więcej winnic – w sezonie 2016/17 było ich aż 151, podczas gdy rok temu – 103, a pięć lat wcześniej - tylko 26. W parze ze wzrostem liczby producentów, idzie też zwyżka powierzchni, jakie przeznacza się na uprawę winorośli. W obecnym roku pod ten cel przeznaczono 222 ha, rok temu – 194, a już pięć lat temu – 51. Największą powierzchnią winnic może szczycić się województwo lubuskie, które już słynie z winobrania i gdzie uprawa winorośli zajmuje obecnie około 58 ha.

Mimo tak dynamicznego wzrostu, na tle europejskich potentatów polski rynek prezentuje się nadal dosyć skromnie. Według danych Komisji Europejskiej, w sezonie 2016-17 produkcja wina w topowych pod tym względem krajach Europy kształtowała się następująco: Włochy – 50 261 tysięcy hektolitrów; Francja – 43 298 tys. hl; Hiszpania – 42 500 tys. hl. Polska w tym okresie może pochwalić się produkcją jedynie 7 tys. hl wina.

Przechowywanie i dystrybucja tak znacznych ilości trunków to duże wyzwanie logistyczne dla jego producentów. Niemal każdy gatunek wina wymaga bowiem innych kryteriów: wina czerwone powinny  leżakować w temperaturze 15 - 18°C; białe: 10 - 15°C, różowe: 9 - 10°C; najniższej temperatury wymagają wina musujące: od 6 do 9°C.

Każde wykroczenie poza rekomendowany zakres powoduje zmiany w tempie dojrzewania - w wyższej temperaturze trunki będą dojrzewać zbyt szybko, zbyt niska temperatura z kolei spowolni ten proces. W efekcie wino traci swoje walory. Istotnym czynnikiem jest także wilgotność powietrza, która  w magazynach powinna mieścić się w przedziale 65-80%. Im większy magazyn, tym trudniej samodzielnie kontrolować warunki przechowywania wina, choćby z uwagi na fakt, że może pojawić się więcej kłopotów z izolacją obiektu. Trudniej także o to, by w wydzielonych danemu rodzajowi wina przestrzeniach, precyzyjnie i stale monitorować temperaturę.

W takich sytuacjach z pomocą przychodzą nowoczesne technologie. Rozwiązanie opracowała polsko-francuska firma Blulog z Poznania. System jest oparty o technologię machine to machine, czyli komunikację pomiędzy urządzeniami, co umożliwia w pełni automatyczny proces pomiaru wykonywany przez  rejestratory wielkości karty kredytowej. Urządzenia są poręczne i można je umieścić w dowolnym, wygodnym miejscu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH