Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Resort rolnictwa chce uprościć przepisy dot. produkcji alkoholu przez rolników

  • Autor: PAP
  • Data: 24-11-2017, 10:13
Resort rolnictwa chce uprościć przepisy dot. produkcji alkoholu przez rolników
Jacek Bogucki, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi/ fot. PTWP

Resort rolnictwa pracuje nad zmianą przepisów dotyczących produkcji przez rolników m.in. nalewek i destylatów owocowych na małą skalę - poinformował wiceminister Jacek Bogucki. Producenci tych alkoholi postulują obniżenie akcyzy oraz uproszczenie procedur rejestracyjnych.

W czwartek na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa Krzysztof Ardanowski (PiS) wyjaśnił, że komisja zajęła się tym problemem, gdyż stara się szukać rozwiązań, które mogłyby wykorzystać potencjał polskiego rolnictwa i wesprzeć możliwości dochodowe rolników. Produkcja alkoholi jest związana z rolnictwem i polska tradycją - tłumaczył poseł. Dodał, że destylaty owocowe i nalewki znajdują uznanie w oczach konsumentów i traktowane są jak trunki "snobistyczne".

Skoro w innych krajach znaleziono możliwości legalnej, kontrolowanej produkcji wysokiej jakości destylatów owocowych, to tylko dobra wola polskich władz może także ułatwić produkcję w Polsce - argumentował.

"Ministerstwo rolnictwa pracuje nad uproszczeniem przepisów dotyczących produkcji napojów spirytusowych w ilości nie przekraczającej 10 tys. litrów rocznie. Chcielibyśmy stworzyć większe możliwości wykonywania tej działalności. W tych przepisach nie zakładamy całkowitego uwolnienia takiej produkcji, nadal pozostały by obowiązki wynikające z ustawy (o wyrobie alkoholu etylowego)" - poinformował Bogucki.

W Polsce dopuszczalna jest produkcja nalewek, czyli napojów wytwarzanych przez macerację części roślin w alkoholu, poddawanych destylacji, wytwarzanych na bazie zakupionego alkoholu etylowego - mówił Bogucki. Produkcja taka musi być jednak rejestrowana.

Jeśli przedsiębiorca zajmuje się wyrobem napojów spirytusowych na bazie wyrabianego przez siebie alkoholu etylowego, oprócz wpisu do rejestru działalności w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych, powinien posiadać także wpis do rejestru podmiotów wykonujących działalność w zakresie wyrobu i przetwarzania alkoholu etylowego - powiedział wiceminister. Dodał, że wpisy w obu rejestrach posiada obecnie 29 przedsiębiorców.

Uregulowana jest także produkcja destylatów owocowych. Chodzi o napój alkoholowy otrzymywany w drodze destylacji, po fermentacji alkoholowej produktu rolnego, który nie posiada właściwości alkoholu etylowego czy napoju spirytusowego, lecz nadal zachowuje zapach i smak użytych surowców. Z destylatu owocowego produkowane są okowity. Obecnie sześć osób posiada wpis do rejestru umożliwiający produkcję takich destylatów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH