Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Resort rolnictwa opracuje program rozwoju branży winiarskiej

  • Autor: PAP
  • Data: 13-11-2017, 17:30
Resort rolnictwa opracuje program rozwoju branży winiarskiej
Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa /fot.żelaznastudio

Ministerstwo rolnictwa opracuje w przyszłym roku program rozwoju branży winiarskiej - zapowiedział w poniedziałek na spotkaniu z przedstawicielami branży minister Krzysztof Jurgiel. Dodał, że winiarze zgłosili ok. 40 problemów, które są analizowane.

"Podczas poniedziałkowego spotkania "przeanalizowano istniejące bariery w rozwoju sektora, zgłoszone oczekiwania uczestników rynku oraz zaproponowane rozwiązania uwzględniające uwarunkowania rynkowe, prawne i organizacyjne" - poinformował resort w komunikacie. W rozmowach udział wzięli przedstawiciele organizacji producentów wina z krajowych upraw winorośli, cydru, wina owocowego, a także administracji

Jak zaznaczył minister, część ze zgłaszanych postulatów będzie zgłoszona w dyskusji w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej, "chcemy je uzgodnić w kontekście rynku wina Unii Europejskiej" - dodał.

Na spotkaniu rozmawiano m.in. o kwestiach dotyczących akcyzy, definicji cydru oraz możliwościach wykorzystania instrumentów z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Resort poinformował, że poniedziałkowe spotkanie jest kontynuacją debaty przeprowadzonej w ramach konferencji nt. rynku wina, która odbyła się w ministerstwie w lipcu br. Wówczas, z inicjatywy MRiRW, powołano zespół ekspertów ds. sektora wyrobów winiarskich w Polsce, którego zadaniem jest przeanalizowanie problemów zgłoszonych przez producentów wyrobów winiarskich oraz wypracowanie możliwości ich rozwiązania. W skład zespołu weszli przedstawiciele organizacji społecznych oraz administracji.

Problemy zgłoszone obecnie przez przedstawicieli branży zostaną przeanalizowane przez zespół, który opracuje programu niezbędnych działań w zakresie rozwoju tego rynku.

W Polsce uprawa winogron do produkcji wina gronowego jest możliwa od 2005 r. W sezonie 2008/2009 produkcją wina zajmowało się 28 winiarzy, powierzchnia uprawy wynosiła 32 ha i wyprodukowano 410 hl, po 10 latach wytwarzaniem wina zajmuje się 203 producentów, winorośl uprawia się na 332 hektarach, w produkcja szacowna jest na ok. 7,5 tys. hl. Mimo to produkcja wina ma nadal charakter marginalny, choć przewiduje się dalszy jej wzrost.

Polski rynek wina - to przywóz wina luzem z innych krajów i jego rozlew do butelek w Polsce. W 2014 r. rozlano 210 tys. hl takiego wina.

Ponadto, w Polce wytwarza się wina owocowe, cydry i miody pitne. W 2014 produkcja wyborów winiarskich w Polsce wyniosła 1,55 mln hl, z czego 1,4 mln hl stanowiły fermentowane wyroby winiarskie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH