Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Resort rolnictwa tworzy specjalny zespół w odpowiedzi na problemy polskiego winiarstwa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2017, 14:14
Resort rolnictwa tworzy specjalny zespół w odpowiedzi na problemy polskiego winiarstwa
fot. ZP PRW

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce. W jego skład wchodzą przedstawiciele urzędów centralnych, jednostek naukowo-badawczych, jak również osoby reprezentujące organizacje winiarskie.

Powołanie Zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce, połączone z merytoryczną dyskusją na temat możliwości i sposobów rozwiązywania problemów ograniczających branżę oraz stałe tworzenie sprzyjających warunków do rozwoju polskiego winiarstwa są nadzieją zarówno dla branży winiarskiej jak i sadowniczej. Produkcja cydrów jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów branży alkoholowej na świecie, rośnie zainteresowanie winami owocowymi - te trendy to szansa na wykorzystanie potencjału polskich przedsiębiorstw.

15 września członkowie zespołu wzięli udział w wyjazdowym spotkaniu, które przybliżyło im specyfikę i problemy branży winiarskiej w Polsce. Współorganizatorem wydarzenia był Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Uczestnicy powstającego Zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce skorzystali z gościnności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. W ramach wizyty zwiedzili winnicę Victoria oraz poznali kolekcję odmian winorośli.

Pracownicy Instytutu, na czele z Dyrektor prof. Małgorzatą Korbin, przygotowali ponadto prelekcje i prezentacje na temat prowadzonych w instytucie prac z zakresu uprawy winorośli oraz perspektyw rozwoju winiarstwa gronowego i produkcji cydrów w Polsce.

Goście mieli też okazję odwiedzić nowoczesny zakład produkcyjny firmy Jantoń – członka ZP PRW; jeden z największych zakładów winiarskich w Polsce. Firma Jantoń jest producentem szerokiego asortymentu wyrobów winiarskich, poczynając od win gronowych, poprzez jakościowe ekologiczne wina owocowe, wina grzane, cydry oraz fermentowane napoje winiarskie. Łączna produkcja to 40 mln l rocznie, firma zatrudnia 195 pracowników. Nowy prezes firmy – Jakub Nowak zaprezentował gościom nowoczesne, spełniające wysokie standardy hale produkcyjne i magazyny oraz wyspecjalizowane laboratorium wraz z działem R&D.

Ważnym punktem wydarzenia była dyskusja na temat aktualnej sytuacji, problemów branży winiarskiej, ich przyczyn i perspektyw na rozwój oraz specyfiki polskiego sektora winiarskiego, na który składa się winiarstwo owocowe, produkcja miodów pitnych oraz win gronowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH