Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozwój segmentu cydru bez wpływu na polskie sadownictwo?

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 11-05-2015, 12:11
Rozwój segmentu cydru bez wpływu na polskie sadownictwo?
fot. shutterstock.com

- Rozwój rynku cydru, póki co, nie ma przełożenia na polskie sadownictwo. Sadownicy, żeby produkować jabłka na cydr wysokiej jakości musieliby zmienić swoją produkcję - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Tomasz Porowski, współwłaściciel firmy produkującej "Cydr Ignaców".

Zmiana przepisów w 2011 roku pozwoliła przedsiębiorcom posiadającym co najmniej 1 ha sadu na produkcję maksymalnie 10 tys. litrów cydru rocznie, co było dla wspólników - Tomasz Porowskiego i Marcina Hermanowicza - impulsem do produkcji tego napoju. Po wielu badaniach dotyczących przydatności jabłek i szczepów drożdży do produkcji cydru, jesienią 2011 r. ruszyła produkcja Cydru Ignaców. Byli pierwszymi osobami w Polsce, które zdecydowały się na produkcję cydru na takich zasadach.

- Zmiany przepisów w 2011 roku nie przyniosły oczekiwanych efektów. Do tej pory, po czterech latach obowiązywania nowej ustawy produkcję zarejestrowało w Polsce jedynie sześć osób, łącznie z nami dwoma – komentuje Tomasz Porowski.

Jest wielu producentów jabłek, którzy chcieliby wytwarzać cydr. Jeśli jednak na 50 tys. sadowników tą działalność zarejestrowało jedynie kilka osób, to oznacza, że nie jest to łatwe. - Regulacja jest niedoskonała, ponieważ nie znosi wielu kosztownych, formalnych obowiązków (jak m.in. rejestracja zakładu przez Inspekcję Sanitarną, zatwierdzenia miejsca produkcji przez Służbę Celną) jednocześnie dając skromny limit produkcyjny. Efekt jest taki, że produkcja cydru na tych zasadach jest bardzo czasochłonna i obarczona niepotrzebnymi kosztami  – tłumaczy Porowski.

Według niego, rozwój rynku cydru nie ma obecnie przełożenia na polskie sadownictwo.

 – Po pierwsze cydru produkuje się wciąż nie tak dużo, po drugie część cydrów dostępnych w Polsce jest produkowana z koncentratu, a pochodzenie koncentratu nie zawsze jest znane. Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że w Polsce nie są uprawiane "cydrowe" odmiany jabłek. Jabłka deserowe są nie dają najlepszych rezultatów w produkcji cydru (znacznie lepsze dają stare odmiany o wyższej kwasowości). Sadownicy, żeby produkować jabłka na dobry cydr musieliby zmienić chociaż część swoich upraw, wprowadzić odpowiednie odmiany, o które trzeba następnie umiejętnie dbać – dodał producent.

Czytaj więcej na www.sadyogrody.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH